REZULTATI

Istraživanje otkrilo koliko žene mjesečno u prosjeku plaču

Čak 64 posto odgovorilo da često ni same ne znaju zašto plaču

Najčešći razlozi za suze tužni filmovi i serije. Društvene mreže

Index.hr

30.12.2018

U istraživanju kompanije "Hycosan Fresh", koja proizvodi kapi za oči, otkriveno je da najviše plaču žene.

Naime, rezultati njihovog istraživanja u kojem je učestvovalo više od 2.000 odraslih osoba pokazali su da žene u prosjeku plaču šest puta mjesečno, odnosno oko 72 puta godišnje.

Kod muškaraca se ta brojka pokazala dvostruko manjom i oni u prosjeku plaču tek tri puta mjesečno. 

- Prema stereotipima koji plakanje povezuju sa ženama, naše istraživanje pokazalo je da 4 od 10 muškaraca plakanje i javno pokazivanje emocija smatra prihvatljivim - prokomentirala je psihologinja Ema Keni (Emma Kenny), koja je učestvovala u istraživanju.

- S druge strane, pokazalo se da se većina žena koje su učestvovale u istraživanju, tačnije dvije trećine, osjeća neugodno kada plače u javnosti - dodala je Emi.

Zanimljivo je i da se više od polovice ispitanika oba spola (njih 51 posto) izjasnilo kao "plačljive osobe", a kao najčešće razloge za suze naveli su tužne filmove i serije, svakodnevne sitnice, tužna sjećanja i tjeskobu.

Kada je, pak, riječ o plakanju bez razloga, u toj kategoriji prednjače žene, od kojih je čak 64 posto odgovorilo da često ni same ne znaju zašto plaču, dok je isto reklo tek 30 posto muškaraca koji su učestvovali u istraživanju. 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.