TABU-TEMA

Sindrom niskog muškarca: Momcima se neće svidjeti ovo istraživanje

Skoro tri puta skloniji počinjenju nasilnih napada oružjem ili napadima koji rezultiraju povredama

Manjak centimetara u visini može povećati osjećaj ranjivosti i nivo paranoje. Printscreen: YouTube

Index.hr

31.12.2018

Posljednje provedeno istraživanje na tu temu pokazuje da su niži ljudi ljući i nasilniji od viših.

Istraživači iz Centra za kontrolu bolesti u Atlanti u svoje su istraživanje uključili 600 muškaraca u dobi od 18 do 50 godina, a postavljali su im pitanja o njihovoj percepciji muškog spola, slici koju su stvorili o sebi, korištenju droga, nasilju i kriminalu. 

Pokazalo se da su muškarci koji se ne osjećaju muževno skloniji tome da počine neka nasilna ili krivična djela, piše "Higher Perspective".

Prema istraživanju, muškarci koji su se smatrali manje muževnima, što se naziva i "muškim diskrepancijskim stresom", bili su skoro tri puta skloniji počinjenju nasilnih napada oružjem ili napadima koji rezultiraju povredama. 

Prije nekoliko godina, tim istraživača sa Univerziteta Oxford tvrdio je da je sindrom niskog muškarca stvaran. 

Prema njihovom izvještaju, manjak centimetara u visini može povećati osjećaj ranjivosti i nivo paranoje, a sindrom su nazvali i "Napoleonovim kompleksom".

Kako je moderno društvo prilično površno te je postavilo standarde "savršenog tijela" za oba spola, visina je mnogim muškarcima tabu-tema.

Naravno, moguće je da su ove studije uključivale premalene testne grupe te da ne opisuju tačno nečije osobine na temelju visine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.