SVIJET

Netflix zbog Saudijske Arabije povukao satiričnu emisiju

Svjetski poznata američka firma nudi televizijski i filmski sadržaj koji je bio kritično nastrojen prema saudijskoj kraljevskoj porodici, a u kontekstu zvjerskog ubistva Džamala Kašogija

Epizoda koja je uklonjena bila na servisu Netflixa od oktobra. Ilustracija

Index.hr

2.1.2019

Netflix je epizodu svoje nove satirične emisije ''Patriot Act'' povukao iz ponude za Saudijsku Arabiju nakon što su se tamošnje vlasti službeno požalile.

Svjetski poznata američka firma nudi televizijski i filmski sadržaj koji je bio kritično nastrojen prema saudijskoj kraljevskoj porodici, a u kontekstu zvjerskog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamala Khashoggija) u konzulatu te zemlje u Istanbulu.  

Kako javlja NBC News, Netflix je u svom saopćenju objasnio da mu je rečeno kako sporna epizoda krši saudijski zakon o cyber-kriminalu, prema kojem svakome ko producira, priprema ili prenosi sadržaj koji "ugrožava javni poredak, religiozne vrijednosti, javni moral i privatnost" prijeti kazna zatvora do pet godina ili novčana kazna do 700 hiljada eura. 

Snažno podržavamo umjetničku slobodu, a uklonili smo ovu epizodu samo u Saudijskoj Arabiji nakon što smo zaprimili valjani pravni zahtjev - navodi portparol Netflixa u saopćenju. 

Epizoda koja je sad uklonjena bila je na servisu Netflixa od oktobra.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.