ZANIMLJIVOST

Početak mjeseca idealna prilika da učinite vašu svakodnevicu boljom

Napravite popis prihoda i rashoda za naredni period i odredite koji su prioriteti

Napišite svoje planove i želja i krenite u realizaciju. Ilustracija

Avaz.ba

3.1.2019

Želite li biti produktivni i organizirani, postoje određene stvari koje možete učiniti na početku svakog mjeseca kako bi vaša svakodnevica postala bolja.

Uglavnom smo svi na početku mjeseca visoko motivirani i entuzijastični, a kako mjesec ide prema kraju tako opada i nivo naše motivacije. Stoga je upravo početak mjeseca odlično vrijeme za planiranje i organizaciju života. 

U nastavku vam otkrivamo neke stvari koje biste trebali obaviti početkom svakog mjeseca kako bi bili produktivni cijeli mjesec.

Planovi 

Planiranje je jedna od najboljih stvari koje treba učiniti na početku svakog novog mjeseca želite li ostati produktivni cijeli mjesec. Razmislite o svim ciljevima koje biste voljeli realizirati taj mjesec, zadacima i projektima koje treba dovršiti, itd. Također, pregledajte kalendar i označite važne datum i sastanke koji su ispred vas. 

Finansije i određivanje mjesečnog budžeta 

Na početku svakog mjeseca napravite popis prihoda i rashoda za taj mjesec i odredite koji su prioriteti. To će pomoći da imate svoj budžet pod kontrolom, da bolje upravljate troškovima i finansijama općenito i da ne trošite svoj novac na ono što nije potrebno. 

Ciljevi i prioriteti

Svaki mjesec imamo neke nove ciljeve koje bismo voljeli ostvariti, no važno je odrediti one koji su najvažniji jer u protivnom biste mogli krenuti u pogrešnom smjeru i izgubiti se. Svakog prvog u mjesecu odvojite nekoliko trenutaka i razmislite što biste voljeli ostvariti u naredne četiri sedmice koje su pred vama. 

Pospremite nered

Imat ćete mnogo produktivniji mjesec ako ga započnete u svježem i urednom okruženju i mnogo ćete se lakše fokusirati na zadatke koji će biti pred vama. Na početku svakog mjeseca organizirajte veliko pospremanje svog doma i riješite se svega što vam nije potrebno. 

Napravite popis želja

Popis želja je odlična stvar koja će pomoći da se radujete početku svakog novog mjeseca. Ne trebaju to biti velike želje, već sitnice kojima ćete nagraditi sami sebe za sav svoj trud. Možete napraviti i popis knjiga koje biste voljeli pročitati, ako ste knjigoljubac. To je nešto što ćete učiniti samo za sebe, a to je vrlo važno jer upravo su male stvari one koje nas istinski usrećuju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.