ZANIMLJIVOSTI

Estonija, Bugarska, Hrvatska: Ove zemlje EU troše najviše novca na alkohol

Evropa ima najviši nivo konzumacije alkohola u svijetu i najvišu stopu smrtnosti povezanu s njegovom upotrebom

Evropa ima najviši nivo konzumacije alkohola u svijetu. Ilustracija

Avaz.ba

3.1.2019

Građani baltičkih država daju najveći dio prihoda za alkohol u njihovim domaćinstvima u poređenju s drugim zemljama Evropske unije.  

Prema najnovijem istraživanju Eurostata, za 2017. godinu domaćinstva u EU potrošila su više od 130 milijardi eura na alkoholna pića, što odgovara 0,9 posto BDP-a EU ili više od 300 eura po stanovniku EU.

Taj broj ne uključuje alkoholna pića koja su plaćena u restoranima i kafićima.

Estonija ima najveći udio, gdje 5,2 posto od prihoda ide na alkohol, onda slijedi Letonija sa 4,9 posto i Litvanija sa 4 posto.

Nakon ove tri baltičke države, slijede građani Poljske, koji su dali 3,5 posto od svojih prihoda na alkohol, Česi su izdvojili 3,3 posto, a Mađari 3 posto.

Od naših susjeda Bugarska je rangirana na 15. mjestu među 28 zemalja članica Evropske unije sa 1,7 posto novca od prihoda potrošenih na alkoholna pića, a za Hrvatsku ne postoje podaci. 

"Najtrezniji" su Španci, Grci i Italijani, a njihov procent se kreće se od 0,8 do 0,9 posto.

Evropa ima najveći nivo konzumacije alkohola u svijetu i najvišu stopu smrtnosti povezanu s njegovom upotrebom, pokazuju statistike Svjetske zdravstvene organizacije.

Estonija je na prvom mjestu, ali je nedavno dobila pohvale od Svjetske zdravstvene organizacije zbog promjene u zakonodavstvu u odnosu na cijene, reklamiranje i način prodaje pića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.