TEHNOLOGIJA

Predstavljen prvi električni Harley Davidson, poznata i cijena

LiveWire kreće cijenom od 25.991 euro

Novi Harley Davidson. Promo

Avaz.ba

8.1.2019

Jedan od najvećih oksimorona u motoindustriji je električna energija i Harley Davidson, odnosno tišina i ime legendarnog proizvođača. Ali događa se i postaje stvarnost.

Harley Davidson još je na rubu finansijske provalije, a ne promijeni li se nešto nabolje, lako bi ubrzo mogao izgubiti kompas i pasti u bezdan. Takve situacije traže radikalna rješenja, što u ovom slučaju ide doista daleko, sve do ideje električnog Harleyja.

A LiveWire je projekt koji traje već godinama. Sada je konačno spreman za komercijalizaciju pa su u Harleyju odlučili izaći u javnost s preliminarnim podacima. 

Tako će ovaj motocikl imati instantno ubrzanje od 3,5 sekundi do 96 km/h, a u urbanim uvjetima će prosječan doseg biti 177 km. A kad je riječ o punjenju, u Harleyju kažu da jedan sat punjenja na kućnu utičnicu znači 21 km vožnje. Naravno, putem brzog punjača baterije su pune za manje od sat.

Od ostalih potvrda tu je i ona da motocikl ima digitalni ekran sa zaslonom dijagonale 4,3 inča te mogućnost povezivanja s mobilnim telefonom i aplikacijom proizvođača. Na ekranu se ispisuju svi podaci vezani uz stanje pogona i dinamiku, kao i pozicija motocikla i obližnjih punionica. A ova aplikacija putem koje je moguće sve pratiti i na telefonu besplatna je za prvu godinu korištenja. Nakon što se vlasnik "navuče", morat će nešto i platiti.

Kad smo kod plaćanja, recimo da LiveWire kreće cijenom od 25.991 euro. Prve isporuke američkim kupcima očekuju se najesen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.