ZANIMLJIVO

Ulazak u jedan od najljepših vrtova svijeta mogao bi vas koštati života

Postao velika turistička atrakcija

Avaz.ba

8.1.2019

"The Alnwick Garden"  koji se nalazi u Velikoj Britaniji jedan je od najljepših botaničkih vrtova na svijetu, ali ulazak u njega mogao bi vas skupo koštati. Ovaj predivni vrt poseban je po tome što u njemu raste više od stotinu najsmrtonosnijih biljaka na svijetu.

Pri samom ulasku posjetioci dobiju upozorenje da biljke ne bi trebali previše mirisati i da ih ni u kom slučaju ne smiju dirati, piše "Atlas Obscura".   

"Ove biljke mogu vas ubiti", stoji natpis na ulaznim vratima.

Vrt se nalazi u sklopu imanja dvorca Alnvik, rezidencije vojvode od Nortambelanda, u kojem su se snimala prva dva filma iz serijala o Hariju Poteru (Harry Potter).   

Kad je 1995. na mjesto vojvotkinje stigla Džejn Pirsi (Jane Percy) odlučila je na raskošnom imanju urediti jedan egzotičan vrt. U početku je namjeravala vrt zasaditi ljekovitim biljem, ali nakon što je otputovala u Italiju i posjedila vrt porodici Medici, rodila se ideja o otrovima.

U njemu je zasadila otrovne biljke poput velebilja, strihininovca i kukute, ali i biljke s narkotičkim svojstvima poput maka, kanabisa ili određene vrste gljiva. Za mnoge je biljke morala dobiti posebnu dozvolu za uzgajanje od britanske vlade.   

Budući da je kontakt s ovim biljkama veoma opasan (neke vas mogu ubiti već pri samom dodiru), neke biljke su zaštićene kavezima, a vrt, koji je od 2004., kad je otvoren za javnost, postao velika turistička atrakcija, je pod nadzorom 24 sata na dan. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.