ISTRAŽIVANJE Naučnici odlučili saznati o čemu se radi

Sve više ženki pingvina umire u morima Južne Amerike

Mužjaci su bili skloniji kraćim putovanjima, ali su bili spremni dublje roniti prilikom potrage za hranom

Index.hr
08.01.2019 22:28

Ženke dolaze na plažu umrijeti

Foto: Printscreen

Svake zime hiljade pingvina nasuka se na obalama Južne Amerike, a za njihove ženke je tri puta veća vjerojatnoća da će ih more izbaciti mrtve na obalu ili da će biti ozlijeđene, javlja BBC. 

- Znaju stići do obale u jako lošem stanju jer nisu uspjeli naći dovoljno hrane. Dolaze na plažu umrijeti - rekao je biolog Flavio Kvintana (Quintana).

  • Foto: Printscreen

Nerazmjeran broj umrlih ženki predstavlja veliki problem za pingvine jer oni imaju doživotne partnere pa bi manji broj ženki mogao utjecati na broj buduće populacije.

Pratili su jednu skupinu pingvina

Naučnici iz Japana i Argentine odlučili su saznati o čemu se radi, zašto značajno veći broj ženki umire na obalama Južne Amerike.

Nakon završetka sezone parenja, pratili su jednu skupinu Magelanovih pingvina.

Primijetili su da ženke migriraju dalje prema sjeveru, prema svojim muškim kolegama, u potrazi za hranom. Mužjaci su bili skloniji kraćim putovanjima, ali su bili spremni dublje roniti prilikom potrage za hranom.

Mužjaci plivaju samo do Urugvaja

- Ženke migriraju sjevernije od mužjaka. Znaju doći do južnog dijela Brazila, dok mužjaci plivaju većinom samo do Urugvaja - objasnio je Flavio Kvintana.

Naučnici sada proučavaju rute kojima plivaju pingvini u potrazi za hranom kako bi vidjeli može li se što učiniti da se smanji broj nasukanih pingvina.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Current Biology".

NA VRH