LAS VEGAS Šta se dogodi na vašem iPhoneu, ostaje na vašem iPhoneu

Jasna poruka: Apple ogromnim plakatom prozvao Google zbog curenja podataka korisnika

Gigant se inače ni na koji način ne pojavljuje na velikom tehnološkom sajmu CES

Avaz.ba
09.01.2019 07:50

Apple se inače ni na koji način ne pojavljuje na velikom tehnološkom sajmu CES u Las Vegasu, no ove godine svi pričaju o golemom plakatu koji su dali montirati na hotel Springhill Suites Marriott, koji se vidi iz Kongresnog centra tog grada.

- Šta se dogodi na vašem iPhoneu, ostaje na vašem iPhoneu - piše na plakatu koji se proteže na čak 13 katova hotela.

Ovaj modificirani slogan o Las Vegasu jasan je udar na rivale Google i Amazon, odnosno curenje podataka korisnika Googleova Android operativnog sustava. Osim toga, Google i Amazon učestvuju na konferenciji pa je jasno da će plakat vidjeti, javlja CNBC.

Na dnu plakata nalazi se link koji upućuje na Appleovu stranicu posvećenu privatnosti korisnika. Kontekst Appleove poruke je jasan - mi ne prodajemo vaše podatke trećim stranama.

Oglas je postavljen pored vozova koji su brendirani Googleovim logom.

Macworld ističe da plakat nije u potpunosti iskren jer čim na svoj iPhone skinete third-party aplikacije iz App storea, gubite dobar dio privatnosti. Iako Apple tvrdi da je njihova trgovina aplikacijama sigurnija od Googleova Playa kad je riječ o zlonamjernim softverima, povremeno se može čuti za aplikacije kroz koje su procurili podaci korisnika. Osim toga, Facebook, Google i Twitter nisu sigurniji na iPhoneu nego na Androidu.

NA VRH