ZANIMLJIVO

Naučnici primijetili misteriozne radiosignale iz svemira

U 13 brzih intervala, poznatih pod nazivom FRB, ponavljao se jedan vrlo neobičan signal

CHIME opservatorij u Okanagan dolini. Ilustracija

Avaz.ba

10.1.2019

Naučnici su primijetili više brzih valova radiosignala koji dolaze iz udaljene galaksije, prenosi britanski "The Independent", navodeći istraživanje objavljeno u časopisu "Nature".

U 13 intervala brzih radiovalova, poznatih pod nazivom FRB, ponavljao se jedan vrlo neobičan signal, koji je dolazio iz istog izvora udaljenog otprilike 1,5 milijardi svjetlosnih godina, otkriveno je teleskopom u Kanadi.

To je tek drugi put u historiji da su naučnici opazili takav ponavljajući interval radiosignala. Ono istovremeno produbljuje misteriju, ali i nudi mogućnost da se možda konačno razumiju razlozi nastanka ovih radiosignala.

Tačna priroda i izvor radiovalova su nepoznati. Postoje razne teorije o tome šta ih uzrokuje. One uključuju neutronsku zvijezdu sa snažnim magnetskim poljem koje se vrlo brzo rotira ili dvije neutronske zvijezde koje su u procesu spajanja. Manje popularna teorija među istraživačima jest da se radi o nekoj vrsti vanzemaljskog svemirskog broda.

Intervali signala traju samo milisekundu, ali su zato poslani s energijom za koju je Suncu potrebno 12 mjeseci da je proizvede.

- Ako znamo da postoji još jedan, možemo pretpostaviti da u svemiru postoji nešto više, što ne znamo - rekla je Ingrid Sters (Stairs), astrofizičarka s Univerziteta British Columbia. 

- A s više ponavljanja i izvora koje možemo proučavati možda možemo razumjeti ove svemirske zagonetke, odakle su i šta ih uzrokuje - kazala je ona.

CHIME opservatorij u Okanagan dolini sastoji se od četiri stometarske polucilindrične antene, koje skeniraju sjeverno nebo svaki dan.

Teleskop je počeo raditi tek prošle godine i vrlo brzo otkrio 13 radiovalova, uključujući ponavljajući signal.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.