BRAZIL

Zatvor nema čuvara, a robijaši imaju ključeve od svojih ćelija

U njemu nema čuvara, droge, niti pištolja, dok zatvorenike zovu imenima, a ne brojevima. U okviru programa zatvorenici se moraju obrazovati, raditi i imati hobi

Nekad nasilni kriminalci u ovom zatvoru poznati su i kao osobe na oporavku

Avaz.ba

13.1.2019

U zatvoru Anisio Žobin u Brazilu robijaši imaju ključeve svojih ćelija, u njemu nema čuvara, droge, niti pištolja, dok zatvorenike zovu imenima, a ne brojevima. 

Nađu posao

Nekad nasilni kriminalci u ovom zatvoru poznati su i kao osobe na oporavku, ili na portugalskom – rekuperandos.

Zatvorenici u ovoj kaznenopopravnoj instituciji moraju učiti, raditi i imati neki hobi. U svoje ćelije vraćaju se samo da prespavaju.

Profesionalni treninzi pomažu im da pronađu posao nakon što budu pušteni iz zatvora. U njega se vraća samo 20 posto robijaša, dok u ostalim zatvorima širom zemlje taj procent iznosi 70 posto.

Ovaj zatvor razlikuje od drugih i to što je potrebno dvije trećine novca manje kako bi se vodio. Moto ove ustanove je: "Muškarac ulazi unutra, kriminal ostaje napolju."

U okviru programa zatvorenici se moraju obrazovati. Neki počinju osnovno obrazovanje koje im je uskraćeno u mladosti, drugi uče za srednju školu, ili polažu stručne ili univerzitetske kurseve.

Slobodno vrijeme

U slobodno vrijeme bave se sportom ili učestvuju u kreativnoj umjetnosti i prisustvuju predavanjima. Religijske instrukcije daju se onima koji ih odluče slijediti.

 Podjela posla

Dan počinje u šest sati i organiziran je oko posla, učenja i zajednice. Završava se u 22 sata. Poslovi su raznovrsni - uključujući zanate, održavanje povrtnjaka, kulinarstvo, stolarstvo i rad u kuhinji - i podijeljeni su među zatvorenicima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.