EKSPERIMENT Značajan korak prema dugoročnom istraživanju svemira

Historijski trenutak za čovječanstvo: Proklijale prve biljke na Mjesecu

Događaj se smatra značajnim korakom prema dugoročnom istraživanju svemira

Avaz.ba

Iz sjemenki pamuka niknule prve biljčice

Foto: Twitter


Proklijale su sjemenke koje je kineska misija "Chang'e-4" ponijela na Mjesec, javlja Kineska nacionalna svemirska agencija, a prenose mediji.

Ovo je prvi put da je bilo kakva biološka tvar izrasla na Mjesecu te se taj događaj smatra značajnim korakom prema dugoročnom istraživanju svemira.

Ranije su već bile uzgojene biljke u svemiru, na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali nikada do sada to nije učinjeno na našem prirodnom satelitu. 

Sposobnost i iskustvo uzgoja biljaka na Mjesecu značajni su za sve druge projekte dugoročnih svemirskih misija, kao što je putovanje na Mars koje bi trajalo oko dvije i po godine. To bi značilo da bi astronauti mogli koristiti hranu iz vlastitog uzgoja u svemiru, smanjujući time potrebu da se vrate na Zemlju kako bi se ponovo opskrbili namirnicama. 

Kineski državni mediji objavili su u utorak da su iz sjemenki pamuka niknule prve biljčice. "People's Daily" objavio je na Twitteru i prve fotografije izdanaka. Pritom je napisao kako je to "bio prvi biološki eksperiment čovječanstva na Mjesecu".

Više o:

Mjesec Biljke
NA VRH

Podijeli članak na