ZANIMLJIVO

Prvi put snimljen udar meteora u "superkrvavi Mjesec"

Za vrijeme pomrčine neki posmatrači su primijetili sićušni bljesak, kratkotrajnu žuto-bijelu tačkicu

Avaz.ba

23.1.2019

IIznad većeg dijela svijeta u ponedjeljak, 21. januara, nastupilo je potpuno pomračenje Mjeseca i mnogi su mogli promatrati vrlo lijepi fenomen zanimljivog popularnog naziva – "superkrvavi Mjesec", prenosi Index.hr.

No, prilikom ovomjesečnog posmatranja dogodilo se nešto fascinantno. Za vrijeme trajanja ovo fenomena Mjesec je pogodio meteorid, a neki su imali sreće pa su to uspjeli i snimiti.

Naime, radi se o prvom takvom opažanju, piše "New Scientist". I prije su snimljeni udari meteorida u naš prirodni satelit, ali ne u vrijeme kada je on poprimio prekrasnu crvenkastu nijansu.

Pokušavali to snimiti godinama

Za vrijeme pomračenja neki posmatrači su primijetili sićušni bljesak, kratkotrajnu žuto-bijelu tačkicu, koja se pojavila na lunarnoj površini, južno od kratera Byrgius.

S obzirom na to da je bljesak bio vidljiv na najmanje tri različita videozapisa, jedan korisnik Reddita ukazao je na mogućnost da se radi o meteoru.

Meteori su sićušna nebeska tijela koja ulijeću u atmosferu Zemlje (ili nekog drugog nebeskog tijela) gdje izgaraju, a naziv meteorid koristi se za tijelo koje ulazi u atmosferu Zemlje i izaziva svjetlosnu pojavu. Padne li meteorid na nebesko tijelo tada obično dobiva ime meteorit.

Astrofizičar Hose Marija Madijedo (Jose Maria Madiedo) s Univerziteta Huelva u Španiji potvrdio je da se uistinu radilo o meteoridu. Već su godinama on i njegovi kolege pokušavali tokom mjesečeve pomrčine uhvatiti pad meteora na Mjesec, ali nisu to do sada uspjeli.

Koristio osam teleskopa

Ovom je prilikom, Madijedo udvostručio broj korištenih teleskopa, sada ih je upotrijebio osam, te ih je usmjerio na različita područja na Mjesecu kako bi povećao vjerovatnost snimanja ulaska meteora u atmosferu.

- Imao sam osjećaj, ovoga puta ćemo uspjeti - rekao je Madiedo.

Nakon pomračenja, softver je automatski zabilježio bljesak na slikama koje su snimili njegovi teleskopi. To je potvrdilo da bljesci koje su drugi vidjeli uživo nisu bili samo optičke anomalije na senzorima fotoaparata.

- Bio sam stvarno veoma sretan kada se to dogodilo - kazao je Madijedo.

Iako još nije službeno i precizno izračunao procjenu veličine svemirske stijene koja je uletjela u Mjesečevu atmosferu, Madijedo misli da je vjerovatno težila oko dva kilograma i da je otprilike bila velika kao nogometna lopta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.