REZVERATROL

Dvije čaše vina navečer mogu pomoći da smršaš

Zbog sekundarne biljne tvari

Avaz.ba

7.2.2019

 Želiš li smršati, bez grižnje savjesti možeš piti vino, ali ne bilo koje 20.000 žena tokom 13 godina je u sklopu istraživanja koje to dokazuje veselo pilo vino.  

Dobre vijesti za sve vinoljupce posebno za one koji vole crno vino i žele skinuti pokoji kilogram. Naučnici sa Washington State and Harvard Medical School otkrili su da crno vino pomaže pri mršanju. Naime, crno vino sadrži rezveratrol, sekundarnu biljnu tvar koja bijelu biljnu mast pretvara u smeđu. A ovu drugu organizam lakše sagorijeva, tvrde znanstvenici – stoga vino olakšava mršanje posebno ako se pije prije spavanja.

Za istraživanje je razdoblju od 13 godina ispitano 20.000 žena. Naučnici su, između ostaloga, došli do zaključka da dvije čaše vina dnevno smanjuju rizik od pretilosti za 70 posto. U drugom istraživanju otkrili su da rezveratrol pomaže smanjiti apetit.

Ako nisi ljubiteljica crnog vina, ali želiš iskoristiti pozitivan utjecaj sekundarnih biljnih tvari, trebaš znati da se rezveratrol nalazi i u borovnicama, jagodama i grožđu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.