VAZDUHOPLOVSTVO

Misterija nestanka prve pilotkinje Amelije Erhart blizu rješenja?

Nestala bez traga

Amelia Earhart pionir američke i svjetske avijacije. Agencije

Avaz.ba

19.2.2019

Šta se dogodilo sa Amelijom Erhart (Amelia Earhart), ženom koja se smatra pionirom američke i svjetske avijacije i kojoj se svaki trag izgubio 1937. godine na Pacifiku, misterija je i poslije više od 80 godina.

Amelija Erhart je nestala u pokušaju da postane prva žena koja je preletjela put oko svijeta. Teoriju da je njen avion jednostavno ostao bez goriva i srušio se u okean, već duže vrijeme osporavaju stručnjaci Međunarodne grupe za obnavljanje historijskih aviona (The International Group for Historic Aircraft Recovery – TIGHAR).

Sada su se, međutim, pojavili novi dokazi koji bi, kako tvrde istraživači, mogli da pomognu u rješavanju misterije stare osam decenija. Riječ je o snimku na 16-milimetarskoj traci, na kome se vidi letjelica “Elektra”, kompanije "Earhart", koja se puni gorivom na otoku Nova Gvineja.

Stručnjaci su iznijeli pretpostavku da se avion u kome su bili Amelija i njen navigator Fred Nunan, najvjerovatnije, spustio na nenaseljeni otok Gardner, sada poznat kao Nikumaroro, gdje su “brodolomici” živjeli jedno kraće vrijeme, a potom nestali.

Kao dokaz toj teoriji, navodi se otkriće aluminijskog panela za koji se smatra da se savršeno uklapa sa “zakrpom” koja je korištena za zamjenu oštećenog prozora u kabini “Elektre”.

Stručnjaci TIGHAR-a se nadaju da će poboljšanjem i zumiranjem snimka moći konačno da utvrde da li se zaista radi o poklapanju. Ako se to ispostavi kao tačno, bit će to najsnažniji dokaz da je Amelija Erhart stigla na otok.

Snimak je napravio jedan inžinjer rudarstva na Novoj Gvineji i do sada je bio u vlasništvu njegove supruge, kojoj je pripao poslije brakorazvodne parnice. Žena je kontaktirala TIGHAR 2008. godine, ali su pregovori o cijeni, prije nego što je prodala film, trajali punih 10 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.