AMERIKA

Barak Obama svima objasnio što to znači biti "pravo muško"

Za vrijeme konferencije za novinare inicijative "My Brother's Keeper"

Obama: Ako ste sigurni u svoju snagu, ne morate je dokazivati ponižavajući druge. Arhiva

Avaz.ba

22.2.2019

Bivši američki predsjednik Barak (Barack) Obama se u utorak ogradio od pretjeranog mačizma, rekavši tokom razgovora s NBA košarkašem Sefom Karijem (Steph Curry), da biti muškarac ne znači biti "sposoban dominirati", nego biti "odgovoran, naporno raditi, biti ljubazan, poštovan i suosjećajan".

- Svi moramo shvatiti da biti muškarac prvenstveno znači biti dobar čovjek. Ako ste sigurni u svoju snagu, ne morate je dokazivati ponižavajući druge ljude - rekao je bivši predsjednik Obama.

- Pokaži mi svoju snagu, uzdižući nekog drugog - dodao je.

Ove izjave su se mogle čuti za vrijeme konferencije za novinare inicijative "My Brother's Keeper" .

Obama je pokrenuo inicijativu prije pet godina kako bi se "pozabavio stalnim nedostatkom prilika s kojima se suočavaju afroamerički dječaci i mladići te im osigurao dostizanje punog potencijala".

U razgovoru, on i Kari, koji su se predstavili kao "Michellein suprug" i "Ayeshin suprug", upozorili su na zastarjele pojmove muškosti i pozvali mlade ljude da budu bolji.

- Ideja da na neki način definiramo sebe kao muškarca ovisno o tome koliko nad nekime možemo dominirati, to je stari pogled na svijet - rekao je Obama, priznajući da problem može biti složeniji za mlade ljude afričkog porijekla, koji se mogu osjećati prisiljeni "kompenzirati u mačizmu" sve negativnosti koje im se događaju u životu zbog rasizma i sistema" koji im stalno šalje poruku da su zbog boje kože "manje vrijedni od drugih".

- Ironično, to zapravo pokazuje ranjivost koju osjećate. Ako ste sigurni u svoju seksualnost, ne morate imati osam žena oko sebe koje tverkaju. Čini se da ste pod stresom kad se morate ponašati na taj način - rekao je Obama, primjećujući kako simboli u popularnoj kulturi ponekad šalju zavaravajuće poruke o muškosti.

Kari je, također, ponudio dobre savjete mladima, pozivajući muškarce da traže mjesta gdje mogu otvoreno pričati o svojim osjećajima, što je za košarkaša, na primjer, njegova svlačionica.

Primjedbe dvojice muškaraca pojavile su se u medijima usred kulturnog obračuna s pretjeranim mačizmom, posebno zbog #MeToo pokreta koji i dalje javno proziva muškarce u filmskoj industriji koji su svoje položaje zloupotrebljavali, a uz to javno progovaraju o kulturi šutnje u Holivudu zahvaljujući kojoj se to događalo godinama te se aktere štitilo od odgovornosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.