DANSKA

"Plava planeta" ima 57 akvarija sa sedam miliona litara vode

Fasada prekrivena s više od 33.000 malih aluminijskih šindri u obliku dijamanta

Iz zraka konture zgrade podsjećaju na morske zvijezde

Avaz.ba

25.2.2019

Inspiriran oblikom vode u svojim beskrajnim pokretima, Nacionalni akvarij u Danskoj „Plava planeta“ (The Blue Planet) oblikovan je kao veliki vrtlog, a sama zgrada dramatično se mijenja u ovisnosti o uglu gledanja, udaljenosti i uvjetima dnevne svjetlosti.

Riblja krljušt

Iz zraka konture zgrade podsjećaju na morske zvijezde. S prednje strane, organske linije zgrade podsjećaju na srebreno-sive valove ili ogromno morsko stvorenje, a kada se približite, tekstura fasade podsjeća na riblju krljušt.

"Plava planeta" nalazi se na uzvišenom rtu prema moru, sjeverno od luke Kastrup. Fasada je prekrivena s više od 33.000 malih dijamantnih aluminijskih šindri, koje se prilagođavaju organskom obliku zgrade. Kružno predvorje je centar kretanja oko akvarija i tu posjetioci biraju koju će rijeku, jezero ili okean istražiti.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Zakrivljeni plafoni akvarija podsjećaju na skelet velikog kita. Mješavina svjetlosti, zvuka, napredne AV tehnologije, projekcija, filma, interaktivnosti, grafike, ilustracija i znakova namijenjenih svim uzrastima osigurava da svaki posjetilac, bez obzira na svoja interesiranje, ima najbolje moguće iskustvo.

Vodeni život

Kao jedini akvarij u Danskoj, „Plava planeta“ fokusira se na cjelokupan vodeni život, a sadrži sedam miliona litara vode i 53 akvarija i displeja. Vanjski sadržaji uključuju terasu, ribnjak sa šaranima i bazen s morskim lavovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.