REVOLUCIONARNO

Pomirišite ovu biljku što češće i u mozgu će se dogoditi čudo

Sadrži i prirodne kiseline koje štite stanice tijela i DNK od oštećenja

Naučnici procjenjivali efekte eteričnog ulja ruzmarina kod 66 ljudi. Ilustracija

Avaz.ba

6.3.2019

Ruzmarin je čudesna biljka koju su koristili i izuzetno cijenili i u davna vremena. U staroj Grčkoj upotrebljavali su ga za poboljšanje pamćenja, a naučnici današnjice potvrđuju taj blagotvoran učinak. 

Istraživanja su pokazala da ruzmarin sadrži karnozinsku kiselinu, koja je odlična u borbi protiv štete koju slobodni radikali nanose mozgu. Sadrži i prirodne kiseline koje štite stanice tijela i DNK od oštećenja.

Ova biljka u sadrži spojeve koji sprečavaju razgradnju acetilkolina, hemikalije koja potiče moždane stanice odgovorne za pamćenje i razmišljanje da međusobno komuniciraju pravilno.

Naučnici su procjenjivali efekte eteričnog ulja ruzmarina kod 66 ljudi, podijelili su ih u dvije skupine. Prva skupina dijelila je sobu koju je ispunjavao miris ruzmarina, a druga sobu u kojoj tog mirisa nije bilo. Rezultati su ih oduševili.

Sudionici iz prve grupe pamtili su 60 do 75 posto bolje od onih iz druge sobe.

- Razlika između ove dvije skupine bila je 60 do 75 posto. Na primjer, prva grupa se sjetila napraviti sedam stvari, a druga četiri. Osim toga, ovi iz prve grupe koja je mirisala ruzmarin, bili su brži u razmišljanju - pojasnila je istraživačica Džejmi Mekredi (Jemmi McCready) s Univerziteta "Northumbria" u Velikoj Britaniji.

- Namjerno smo im postavili mnoštvo zadataka, pa je moguće da ljudi bolje funkcioniraju u multitaskingu nakon mirisanja ulja ruzmarina. Nije postojala povezanost raspoloženja i pamćenja sudionika. To sugerira da na učinke utjecaj nisu imale budnost ili uzbuđenje - dodao je i napomenuo da su sudionici odgovarali na pitanja o tome kako su raspoloženi.

- Rezultati su pokazali da su njihove performanse i promjene raspoloženja nakon izlaganja aromi ruzmarina zapravo rezultat koncentracija spoja poznatog kao 1,8-cineol, a koji je prisutan u njihovoj krvi. Ovaj spoj je prisutan u eteričnom ulju ruzmarina i poznato je da djeluje na biohemijske sisteme koji podupiru memoriju - dodala je.

Rekla je da je analizom krvi prve grupe pronađena veća količina 1,8-cineola u plazmi od one kod sudionika koji nisu bili izloženi mirisu ruzmarina.

Mekredi smatra da ovi rezultati mogu imati utjecaja na liječenje osoba s poremećajima pamćenja te da podupiru njihova prethodna istraživanja koja pokazuju da miris eteričnog ulja ruzmarina može poboljšati kognitivno funkcioniranje zdravih odraslih ljudi.

- Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se istražilo je li ovaj tretman koristan za starije osobe koje imaju problema s pamćenjem - kazala je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.