ISTRAŽIVANJE

Kineski arheolozi pronašli eliksir besmrtnosti

Pronašli su je unutar drevnog bronzanog spremnika misterioznu tekućinu

Ilustracija

Avaz.ba

6.3.2019

Kineski arheolozi pronašli su unutar drevnog bronzanog spremnika misterioznu tekućinu, odnosno “eliksir besmrtnosti“, koji se spominje u starim kineskim tekstovima, piše ''Science Alert''.

Čudnu žućkastu tečnost istraživači su otkrili krajem prošle godine tokom iskopavanja u središnjoj kineskoj provinciji Henan i kasnije shvatili da se radi o napitku za koji su drevni Kinezi smatrali da daje dar besmrtnosti onome ko ga ispije.

- Ovo je prvi put da su arheolozi u Kini pronašli mitski ''napitak za besmrtnost'' - rekao je Ši Jiazen, šef Instituta za kulturne relikvije i arheologiju.

Tečnost ima značajnu vrijednost jer omogućava naučnicima proučavanje drevnih kineskih misli o postizanju besmrtnosti i spoznaje o evoluciji kineske civilizacije - dodao je. 

Spremnik od bronze, oblika vrča s poklopcem, arheolozi su iskopali u prostranoj grobnici u gradu Luojangu veličine 210 kvadratnih metara koja potječe iz dinastije Han (202. g. pr. Kr. – 8. st. po. Kr.).

Ležala je između brojnih drugih drevnih artefakata, poput glinenih posuda i lampi u obliku guske, a nalazila se pored pokojnika. 

Arheolozima je tečnost mirisala na vino te su na početku pretpostavili da se radilo o alkoholnom piću, odnosno rižinom vinu koje je položeno u grobnicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.