ISTRAŽIVANJE Čudnu žućkastu tečnost istraživači su otkrili krajem prošle godine

Kineski arheolozi pronašli eliksir besmrtnosti

Pronašli su je unutar drevnog bronzanog spremnika misterioznu tekućinu

Avaz.ba
06.03.2019 09:15

Foto: Ilustracija

Kineski arheolozi pronašli su unutar drevnog bronzanog spremnika misterioznu tekućinu, odnosno “eliksir besmrtnosti“, koji se spominje u starim kineskim tekstovima, piše ''Science Alert''.

Čudnu žućkastu tečnost istraživači su otkrili krajem prošle godine tokom iskopavanja u središnjoj kineskoj provinciji Henan i kasnije shvatili da se radi o napitku za koji su drevni Kinezi smatrali da daje dar besmrtnosti onome ko ga ispije.

- Ovo je prvi put da su arheolozi u Kini pronašli mitski ''napitak za besmrtnost'' - rekao je Ši Jiazen, šef Instituta za kulturne relikvije i arheologiju.

Tečnost ima značajnu vrijednost jer omogućava naučnicima proučavanje drevnih kineskih misli o postizanju besmrtnosti i spoznaje o evoluciji kineske civilizacije - dodao je. 

Spremnik od bronze, oblika vrča s poklopcem, arheolozi su iskopali u prostranoj grobnici u gradu Luojangu veličine 210 kvadratnih metara koja potječe iz dinastije Han (202. g. pr. Kr. – 8. st. po. Kr.).

Ležala je između brojnih drugih drevnih artefakata, poput glinenih posuda i lampi u obliku guske, a nalazila se pored pokojnika. 

Arheolozima je tečnost mirisala na vino te su na početku pretpostavili da se radilo o alkoholnom piću, odnosno rižinom vinu koje je položeno u grobnicu.

Komentari

NA VRH