ZANIMLJIVO

Pronađena dva pisma Nikole Tesle, godinama se mislilo da su izgubljena

Udruženje "Adligat" očekuje pomoć nadležnih institucija na njihovoj konzervaciji i zaštiti

Nikola Tesla. Arhiv

Kurir.rs

6.3.2019

Pronađena su dva pisma Nikole Tesle, za koja se mislilo da su izgubljena, a riječ je o pismima koja je veliki naučnik uputio Radoju Jankoviću, generalnom konzulu Kraljevine Jugoslavije u Njujorku, potvrdili su medijima u "Adligatu".

U pismima Tesla piše o Mihajlu Pupinu, njegovoj bolesti i želji da ga posjeti u bolnici, a pronađena su prije nekoliko dana i uz veliki napor otkupljena za muzeje ovog udruženja zahvaljujući zalaganju Viktora, Branislava i Gorice Lazić, kao i Aleksandre Ninković-Tašić, Miloša Jankovića (osnivača Adligata) i časopisa "Nedeljnik". 

Prema riječima Viktora Lazića, osnivača "Adligata", ovi artefakti su od izuzetnog značaja za srpsku kulturu, pisani su jasnim ćiriličnim pismom, a iz njih se vidi veoma blizak i brižan međusobni odnos Tesle i Pupina. 

- Pisma na više načina mijenjaju poznatu historiju odnosa ova dva naučnika i potvrđuju njihovu bliskost, dok u potpunosti demantiraju priču o mirenju na samrtničkoj Pupinovoj postelji, pošto je očigledno da, u trenutku pisanja pisama, tri mjeseca prije Pupinove smrti, sukoba između dvojice velikana nije ni bilo, već jedino želje da se što prije sretnu", kaže Lazić. 

Pisma će biti dostupna istraživačima u prostorijama "Adligata" od ponedjeljka, a Udruženje "Adligat" očekuje pomoć nadležnih institucija na njihovoj konzervaciji i zaštiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.