ZANIMLJIVE DESTINACIJE

Vankuver: Holivud na sjeveru

Vankuver. Agencije

Piše: Fuad MUSTAFIĆ

10.3.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Vankuver je glavni grad kanadske provincije Britanska Kolumbija i nalazi se na krajnjem zapadu države na istoimenom otoku u Tihom okeanu, nedaleko od kopna. Grad obiluje brojnim lijepim ambijentima, zaimljivom i modernom arhitekturom, ali i mnogim kulturno-historijskim spomenicima.  

Stenli park

Vankuver se posljednjih 10 godina često, prema nekim istraživanjima, nalazi na listi 10 najboljih gradova na svijetu za život, a 2010. godine bio je i grad-domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Prema arheološkim ispitivanjima na mjestu današnjeg grada postojalo je naselje prije čak 3.000 godina koje su osnovali aboridžani. Evropljani na ove prostore stižu tek 1791. godine. Prvi su stigli Španci, a odmah potom dolaze doseljenici iz Engleske predvođeni kapetanom kraljevske mornarice Džordžom Vankuverom po kojem je i kasniji grad dobio ime.

Ova metropola okružena je vodama Pacifika, a sa druge strane planinama i šumama koje ujedno predstavljaju i najveće blago ove regije. Ono što privlači turiste svakako je nesvakidašnja priroda kojim je okružen. Tako svake godine Vankuverom prođe oko milion ljudi na krstarenjima.

Iz jednog od najvećih gradskih parkova Stenli pruža se bajkoviti pogled na cijeli grad. On je glavna i omiljena turistička atrakcija. Park godišnje posjeti oko osam miliona ljudi. Većina umjetničkih dijela koje se nalaze u parku su napravljena između 1911. i 1937. godine. Idealan je za bavljenje sportom, a u njemu se nalaze brojni restorani. Tokom toplih dana gradska plaža, koja je također smještena u ovom parku, privuče stotine kupača.

Turistima je posebno zanimljiv i Akvarijum „Vankuver“, otvoren još 1956. u kojem se nalazi oko 70.000 morskih životinja, od kojih su delfini i orke najveće dvije atrakcije.

Vankuver nazivaju i multikulturalnim gradom, jer se na svakom njegovom ćošku mogu čuti različiti svjetski jezici, a u samom gradu nalaze se kineska četvrt, japanska, indijska... Grad je podijeljen na kvartove koji vizuelno odgovaraju kulturološkom identitetu svake nacije. Najviše ima Britanaca, potom Nijemaca, Kineza..., ali i mnogih iz istočnog dijela Evrope te Balkana.

Arhitektura je, kako smo već kazali vrlo moderna. Ima dosta nebodera, poslovnih zgrada, ali i tradicionalnih trgova. Najstarija zgrada je ona hotela Vankuver, a zanimljiva je i javna gradska biblioteka koja svojim izgledom podsjeća na poznatiji rimski Koloseum.

Neki od najpoznatijih simbola grada su Katedrala Hrista, Muzej Antropologije, Kanada trg, Teatar Vogue, Most Lavlja vrata, Budistički hram te Gastaun, historijska četvrt grada sa brojnim malim prodavnicama, koja je omiljena posjetiocima Vankuvera.

Hrana i turizam

Zbog osnivanja nekoliko filmskih studija i izgradnje velikog filmskog grada koji postepeno preuzima posao američkih studija, Vankuver su prozvali Holivudom sjevera.

U ovom gradu popularno je i šetalište Vest End (West End). Tu se svake godine održava Festival vatrometa i svjetla. Šetalište je prepuno parkova, restorana, prodavnica i malih plaža.

Glavni šoping Vankuveru je ostrvo Grenvile (Granville) koje se nalazi ispod istoimenog mosta. Nekada je taj dio Vankuvera bio industrijska zona, a sada je u znaku zabave, hrane i turizma. Ostrvo se sastoji iz pristaništa, ogromne pijace, velikog broja malih umetničkih galerija i pozorišnih kuća.

Sve što se prodaje na pijaci je organsko, vrhunskog kvaliteta, a što se tiče morskih životinja i plodova, ulov je uvijek svjež.

Most Kapilano

Procjenjuje se da gotovo milion turista svake godine pređe viseći most ispod kojeg teče rijeka Kapilano. Most je zvanično otvoren 1889. godine, a redizajniran 1956. Dugačak je 140 metara, a okružen je gustom kišnom šumom. Mjesto je gdje se svakodnevno organiziraju različite radionice posvećene očuvanju prirode.

Ovde se svakodnevno organizuju i edukativne ture po pitanju očuvanja ekologije i šuma koja život znače.

Naučni svijet

Muzej Naučni svijet od 1977. godinje prikuplja sva naučna dostignuća Britanske Kolumbije na jednom mjestu. Gotovo sve aktivnosti posvećene su najmlađima, za koje se tokom ljeta organiziraju različiti kampovi gdje učesnici uče o nauci na zabavan način.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.