ISTRAŽIVANJE Paprene cijene

Pripremite novčanike: Ovo su tri najskuplja svjetska grada za život

Inflacija i intenzivne valutne fluktuacije doprinijele su promjenama na ovogodišnjoj listi

Srna

Pariz: Prosječna cijena šišanja za žene 104,90 eura

Foto: AFP


Prema novom istraživanju, godišnjoj analizi "Obavještajne jedinice ekonomist", koja se obavlja već 30 godina, Pariz, Hong Kong i Singapur najskuplji su svjetski gradovi za život.

Ova analitička grupa poredi cijene u 133 grada iz čitavog svijeta. Pariz, koji je prošle godine zauzeo drugu poziciju, jedan je od četiri evropska grada među prvih deset. Ostali su Cirih, Ženeva i Kopenhagen. 

Analitičari porede cijene nekih uobičajenih stvari, poput hljeba, a potom utvrđuju da li su one u prethodnoj godini porasle ili opale. Kao mjerilo za poređenje koriste se troškovi života u Njujorku. 

Autor izvještaja Roksana Slavčeva (Roxana Slavcheva) izjavila je da je Pariz među deset najskupljih gradova od 2003. godine i da je "ekstremno skup" kao mjesto za život.

- Samo alkohol, prijevoz i duhan imaju konkurentnu vrijednost u novcu u poređenju sa ostalim evropskim gradovima - rekla je Slavčeva.

Prosječna cijena šišanja za žene u Parizu je 119,04 dolara (104,90 eura), u Cirihu je 73,97 dolara (65,18 eura), a u japanskoj Osaki 53,46 dolara (47,11 eura). 

U evropskim gradovima postoji tendencija najviših troškova za domaćinstva, ličnu njegu i kategorije zabave, dodala je Slavčeva.

Inflacija i intenzivne valutne fluktuacije doprinijele su promjenama na ovogodišnjoj listi, pa su gradovi iz zemalja poput Argentine, Brazila, Turske i Venecuele značajno pali u rangiranju prema troškovima života.  

Prema ovoj analizi, najjeftiniji veliki gradovi za život su Karakas, Damask i Taškent.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na