KONKURENCIJA

Google kažnjen s 1,5 milijardi eura

Od proizvođača zahtijevao da predinstaliraju aplikaciju Google Search i Googleov pretraživač kao uvjet za dobivanje licence za Googleovu trgovinu aplikacijama

Google dobio kaznu. Ilustracija

Avaz.ba

20.3.2019

Evropska komisija za tržišnu konkurenciju kaznila je Google s 1,5 milijardi eura zbog blokiranja reklama svojih rivala. 

Prošle godine Komisija je nametnula Googleu rekordnu kaznu od 4,3 milijarde eura zbog korištenja mobilnog operativnog sistema "Android" za blokiranje rivala.

To je najveća kazna u historiji koju je Evropska unija izrekla jednoj kompaniji.

Google je od proizvođača mobilnih uređaja zahtijevao da predinstaliraju njihov pretraživač ako žele imati pristup njihovim uslugama, što je, kako smatra Evropska komisija, potrošačima otežalo pravo na izbor i ograničavalo konkurenciju. 

Komisija je utvrdila da je Google od proizvođača zahtijevao da predinstaliraju aplikaciju Google Search i Googleov pretraživač Chrome kao uvjet za dobivanje licence za Googleovu trgovinu aplikacijama "Play Store", da je plaćao određene iznose nekim velikim proizvođačima i pružateljima usluga pokretne mreže pod uvjetom da na svojim uređajima predinstaliraju isključivo aplikaciju Google Search i da je spriječio sve proizvođače koji su željeli predinstalirati Googleove aplikacije da prodaju pametne mobilne uređaje s alternativnim varijantama Androida koje nije odobrio Google tzv. Android forks.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.