LUKSUZ

Bil Gejts ima 100 milijardi dolara: Evo kako i na šta on troši svoj novac

Avaz.ba

21.3.2019

Bil Gejts (Bill Gates) ušao je u klub osoba čije se bogatstvo procjenjuje iznad 100 milijardi dolara, što ga čini drugom najbogatijom osobom na svijetu. 

U bogatstvu ga pretječe samo Džef Bezos (Jeff Bezos), osnivač Amazona. 

Business Insider piše da je Bil Gejts danas bogatiji za 9,5 milijardi dolara nego što je bio prije godinu i 24 milijarde bogatiji nego što je bio prije pet godina. Dodaju i da bi mu, kad bi dnevno trošio milion dolara, trebalo 245 godina da potroši sve svoje bogatstvo.

Pa kako on zapravo troši svoje bogatstvo?

Gejts je uložio u različite dionice i imovinu i sa 20 ljudi pokrenuo milijardu dolara vrijedan investicijski fond "Breakthrough Energy".

Uprkos silnom bogatstvu, Gejts je jednom prilikom voditeljici Elen DeDženerez otkrio da nije krenuo u maniju trošenja kad je u 31. godini postao milijarder. No, vremenom se, otkrio je tad, "razmazio" nekim stvarima, poput privatnog aviona.

On, piše Business Insider, posjeduje privatni avion Bombardier BD-700 Global Express vrijedan 40 miliona dolara u koji može smjestiti 19 ljudi.

Lovu je potrošio i na svoj dom u Medini. Trebalo mu je sedam godina i ukupno 63 miliona dolara da ga u potpunosti izgradi. Zemljište je 1988. kupio za dva miliona dolara. Danas taj posjed vrijedi oko 125 miliona dolara. Godine 2017. na taj posjed je platio 1,041,292.55 dolara poreza, piše BI.

Kuća ima trampolinu, koju obožavaju njegova djeca, te se u njoj nalazi oko 80 hiljada dolara vrijednosti u kompjuterskim ekranima. Uređaji vrijedni 150 hiljada dolara raspoređeni po cijelom domu mogu na zaslonima prikazivati različite fotografije ili slike, jedan dodir je dovoljan za mijenjanje prikazanog.

No, Gejts u kući ima i prave slike, poput one Vinsloua Homera (Winslow Homer), koju je 1988. kupio za 36 milona dolara.

Kućno kino, jahanje, luksuzni automobili

Na imanju se nalazi i ogroman bazen, smješten u zasebnoj zgradi na posjedu. Gejts ima i ogromnu biblioteku s brojnim vrijednostima poput rukopisa Leonarda Da Vinčija iz 16. stoljeća koji je Bil kupio na aukciji 1994. za 30 miliona dolara.

Navodno, imanje nasipa pijeskom koji mu dovoze s Kariba.


Uz kućno kino za 20 gostiju, šest kuhinja i 24 kupatila, Gejtsova kuća ima i garaže za 23 automobila. Gejts je inače strastveni kolekcionar automobila, a otkrio je da je njegov prvi luksuzni automobil bio Porsche 911, a kasnije ga je na aukciji prodao za 80 hiljada dolara. U svojoj kolekciji sad, između ostalih, ima i Porsche 959.

Gejts ima i ranč na Floridi koji se proteže na 18 hiljada kvadrata i na njemu je smještena luksuzna vila. Navodno je potrošio 27 miliona dolara da bi kupio čitav niz nekretnina na tom području. To područje obožavaju imućni ljubitelji jahanja. Njegova kćerka Dženifer strastvena je jahačica, a navodno je ovaj posjed kupio upravo da bi podržao njenu strast. 

U Kaliforniji posjeduje ranč koji se proteže na 228 hektara, a koji je kupio za 18 miliona dolara. Na ranču se nalaze trkalište, voćnjak. Također je navodno kupio ranč u Vajomingu od 492 hektara koji se 2009. prodavao za 8,9 miliona dolara. 

Bilove nekretnine ne staju tu

On je uložio u niz nekretnina preko svoje lične investicione kompanije "Cascade". Imao je udio u vlasništvu hotela "Charles" u Masačusetsu, a navodno posjeduje polovinu hotelskog lanca "Four Season Holding".

Putovanja

Gejts voli putovanja i koristi svaki slobodan trenutak za dobar odmor. Čest je gost u Australiji, ali i u Hrvatskoj, Brazilu, Belizeu.

S porodicom je bio na superjahti "Serena" koju je unajmio za 5 miliona dolara nedjeljno, a s jahtom dolazi i privatni helikopter.

Bil je veliki ljubitelj tenisa i skijanja te je strastveni ljubitelj knjiga.

Jednom je otkrio da mrzi kupovati stvari za sebe, ali da suprugu Melindu iznenadi nekim lijepim poklonom.

Humanitarni rad

No, sve to samo je djelić Gejtsovog bogatstva. "Ne zanima me novac", jednom je rekao za Telegraph. Zbog toga Bil često donira novac u humanitarne svrhe ili ulaže u razvoj lijekova i unapređenje čovječanstva. Tako je 2017. godine uložio 50 miliona dolara u istraživanje Alzheimerove bolesti.

On i njegova supruga su veliki filantropi. Donirali su više od 36 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe kroz firmu "Bil i Melinda Gejts".

Često putuju u zemlje trećeg svijeta i u humanitarni rad, samo 2017. godine donirali su 4,78 milijardi dolara.

Najavio je da će, nakon smrti, njegovoj djeci (troje ih je) ostati svakom po 10 miliona dolara, što je djelić njegovog bogatstva. Zašto? Veoma je jednostavno. Ne želi da budu lijeni, objasnio je jednom prilikom Gejts.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.