ISTRAŽIVANJE

Alarmantno: Jedno jelo dokazano uzrokuje rak jetre

Avaz.ba

24.3.2019

Doktor na Tajlandu pokrenuo je novu kampanju kojom pokušava spriječiti ljude da jedu lokalno jelo koje ih može ubiti. Potaknut smrtnim slučajevima svojih pacijenata, pokušava educirati ljude da postoje ogromne opasnosti od konzumiranja obožavane delikatese koja sadrži sirovu ribu.

Jelo je poznato pod nazivom koi pla, a taj jeftini obrok priprema se mljevenjem sirove ribe i miješanjem sa začinima i limunovim sokom te je posebno popularno u najsiromašnijoj regiji Tajlanda Isanu, prenosi Express.hr. 

Jedu ga milioni ljudi, a dokazano je kako može imati smrtonosnu nuspojavu - može uzrokovati pojavu raka jetre kod onih koji ga jedu.

Problem nije u sirovoj ribi, već u parazitskim crvima koji često žive u njima. Ti su paraziti toliko rasprostranjeni, a jelo toliko popularno da je nivo raka jetre u pokrajini Isan bizarno visok. 

Ustvari, odgovoran je za oko 50 posto svih malignih oboljenja muškaraca u Isanu, u poređenju s pojavom raka jetre u svijetu kod muškaraca - koja iznosi 10 posto.

Nakon što su oba roditelja Naronga Kuntikeoa umrla od raka žučnog kanala koji je službeno poznat kao kolangiokarcinom, on je odlučio posvetiti se medicini i usavršiti svoje vještine hirurga specijaliziranog za jetru. 

Sada je on na misiji upozoravanja ljudi na opasnost jela koi pla te organizira ljekarske i naučne timove koji obilaze sela s ultrazvukom te testiraju lokalce na tragove bolesti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.