NEOBIČNA ODLUKA Zbog porasta oboljelih

Njujork: Nevakcinisanoj djeci zabranjeno kretanje

Strahuje se da će se proširiti na područja u kojima su već zabilježeni slučajevi ospica

Avaz.ba

Njujork

Foto: Ilustracija


Okrug Rokland u Njujorku proglasio je vanredno stanje zbog epidemije morbila. Nevakcinisanoj djeci je zabranjeno da se kreću javnim prostorom nakon što su potvrđena 153 slučaja zaraženih osoba.

Svako ko prekrši ovu zabranu bit će kažnjen sa 500 američkih dolara i kaznom od šest mjeseci zatvora. Djeci koja nisu vakcinisana zabranjen je ulazak u škole, šoping-centre, restorane i bogomolje. Za sada je ova zabrana izdata na 30 dana. 

Ova odluka je donesena nakon što je rapidno povećan broj zaraženih u Vašingtonu, Kaliforniji, Teksasu i Ilinoisu.

Procent vakcinisane djece rapidno je pao u SAD, a roditelji kao razlog navode vjerska i filozofska uvjerenja, kao i to što smatraju da vakcina izaziva autizam. 

- Nećemo mirno sjediti dok su djeca u našoj zajednici ugrožena. Ovo je kriza javnog zdravstva i vrijeme je da upalimo alarme - rekao je Ed Dej (Day), načelnik okruga.

Najveća koncentracija oboljelih u ovom mjestu je u ultraortodoksnoj jevrejskoj zajednici, javlja "New York Times". Strahuje se da će se proširiti na područja oko Njujorka u kojima su već zabilježeni slučajevi ospica. 

U 2018. zabilježeno je više od 82.000 slučaja širom Evrope, što je tri puta više u odnosu na 2017. godine. Svjetska zdravstvena organizacija kazala je da je antivakcinalni pokret jedna od najvećih globalnih prijetnji u 2019.

Više o temi New York

KOMENTAR DANA
Islamofobija
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na