ISKUSTVO

Godinu dana nisam imala spolne odnose, evo kako mi je to promijenilo život

Avaz.ba

4.4.2019

Novinarka i blogerica godinu dana apstinirala je od seksa, a zatim je za portal mindbodygreen.com opisala kako joj je to promijenilo život.

"Na Valentinovo prošle godine, jecala sam u kadi. Bila sam tužna jer sam sama, pitala sam se hoću li kad upoznati nekoga i čeznula za dublju vezu. No tad sam još trebala shvatiti da je veza koju sam doista trebala sama sa sobom", počela je svoju ispovijest Miša V (Misha W). 

"Zapravo, nikad zaista nisam uzela vremena da se upoznam i prihvatim sebe kao seksualno biće. I tako sam nakon osobito bolne i neispunjene veze odlučila odgovoriti na dublje intimne potrebe koje sam pokušavala zadovoljiti kroz seks.

Iako nisam prvobitno odlučila da se godinu dana suzdržavam od seksa, moje je jedino pravilo bilo da se radikalno volim i da ne tražim partnera dok nisam stvarno spremna.

Godinu dana apstinencije kasnije, moj svjetonazor se drastično primijenio. Iako sam još uvijek sama, u godinu dana naučila sam više o ljubavi, seksu i odnosima nego kroz sve svoje veze i izlaske. Naravno, ne kažem da treba biti suzdržan da bi naučio takve stvari, to je jednostavno bilo moje iskustvo, i zahvalna sam za ono što sam naučila.

Tokom proteklih 12 mjeseci, ovih pet najvažnijih stvari sam naučila o ljubavi i seksualnosti:

1. Moje tijelo je nevjerovatno

U većini svojih romantičnih veza, sramila sam se svog tijela. Uvijek sam izbjegavala da me partner vidi potpuno golu. Nakon seksa, brzo bih se nečime pokrila ili prekrila.

Kao prvo, bila sam jako samosvjesna i mislila sam da ne izgledam poput idealiziranih žena iz filmova i magazina. Drugo, možda zato što sam odrasla u vjerskoj zajednici, nakon seksa obično bih osjećala takvu krivnju da nisam htjela biti viđena.

Tokom prošle godine, uzela sam vrijeme da se bolje upoznam sa svojim tijelom. Prije početka ovog putovanja, bila sam opterećena time kako me moj partner vidi. Sad prihvaćam da je moje tijelo jedinstveno i cijenim ga.

Vrijeme za razmišljanje dopustilo mi je da se osjećam zahvalno za sve što je moje tijelo učinilo za mene. Provelo me kroz ovaj život i također dalo je život četvero nevjerovatne djece. Kad se kupam, sada to činim uz svijeće i divim se svakom centimetru svog tijela. Slavim svoje jedinstvene obline, strije, pa čak i celulit. Jako sam zahvalna svojem tijelu, i sada se puno više za njega brinem.

A kad jednom odlučim podijeliti svoje tijelo s nekim, bit ću puno pažljivija, jasnija i prisutnija u tom iskustvu.

2. Osjetljiva sam - i to je u redu

Shvatila sam da sam često u prošlosti pokušavala utkati svoju potrebu za fizičkom povezanošću i ljubavlju u seks. Nisam uvijek bila sigurna što tačno želim tokom seksa. Nisam znala kako ili gdje želim biti dotaknuta, i kao rezultat toga često bih nakon seksa ostala neispunjena. S obzirom na to da sam bila toliko očajna za povezivanjem, nisam nikad uzela vremena za sebe kako bih otkrila što stvarno želim.


Otkako sam seks izbacila iz dejtanja, imala sam puno više vremena da se usredotočim na ono u čemu uživam. Nešto tako jednostavno (i divno) kao piling tijela me naučilo kako moja koža reagira na pritisak, trenje i stimulaciju. Uživam u svijetu vlastitim osjetilima. Palim mirisne svijeće, koristim eterična ulja, grlim svoju djecu čvršće i duže, držim se za ruke s prijateljima, slušam umirujuće zvukove i pripremam ukusna jela - sve na način koji nije sam po sebi seksualan, ali je duboko ispunjen zadovoljstvom.

3. Stavovi koje sam imala o seksu došli su iz moje prošlosti

Zbog religioznog odgoja povezivala sam ogromnu količinu krivnje i srama sa seksom i seksualnošću. Žene koje su imale seks izvan braka bile su označene kao 'kurve'. Naravno, teško je imati zdrav odnos prema nečemu za što vam cijeli život govore da ne bi trebali raditi.

Kroz godinu, shvatila sam da su stavovi koje sam imala o seksu formirani prije nego što sam uopće bila seksualno aktivna. Više ne povezujući pravila i sramotu sa svojom seksualnošću, napokon sam se dovela do tačke u kojoj sam prihvatila svetost svog bića i počela svjesno odlučivati s kim ću kako, kada i gdje podijeliti svoje tijelo.

4. Toliko je puno ljubavi oko nas

Beznadna sam romantičarka u srcu. Ipak, moja fiksacija na to da sam u vezi često je ostavljala značajnu slijepu tačku za sve druge divne oblike ljubavi u svijetu. Kad sam se odlučila voljeti i prihvatiti samu sebe, postala sam otvorenija, svjesnija i zahvalnija za ljubav od porodice, prijatelja i mog Stvoritelja.

Sigurno postoji ljubav u samom zraku koji dišem. To je dar i zahvalna sam na njemu. Budući da se moja fiksacija na romantičnu vezu smanjila, napokon mi je postalo jasno s koliko ljubavi sam okružena. Ručno izrađene čestitke od djece, neupitna odanost moje omiljene rođakinje, iskreni osmijeh blagajnika, komšija koji mi pomaže uhvatiti odbjeglog psa - sve to su geste ljubavi koju cijenim na nov način.

5. Možda nisam spremna za vezu - i to je u redu

U srednjim 30-ima sam i dio mene misli da bih trebala biti spremna da se 'skrasim' i nađem životnog partnera. Prije godinu dana, skočila bih na priliku da budem s nekim polupristojnim. Ali sad, svjesnija sam sebe i želim rasti i nastaviti se zaljubljivati se u sebe.

Bila sam spremna biti najbolji partner koji mogu. Želim kvalitetno i ravnopravno partnerstvo ispunjeno zdravljem, ljubavlju, obiljem, razumijevanjem i rastom. Vjerujem da je najbolji način da naposljetku imamo onu vrstu odnosa kakvu želimo, da budem onakav partner kakvog sami tražimo. Dakle, zadovoljna sam i uzbuđena što rastem, iscjeljujem, volim i evoluiram u najbolju verziju sebe.

Kad ću ponovo biti spremna za seksualnu aktivnost, veselim se stvarnijoj intimnosti i boljoj kvaliteti veze."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.