ŠOKANTNO

Španci puše marihuanu punu fekalija

Tragovi bakterije ešerihije koli pronađeni u 90 uzoraka marihuane koji su kupljeni kod dilera u Madridu i okolici

Istraživani uzorci kupljeni od dilera. Ilistracija

BBC

8.4.2019

Najveći dio kanabisa koji se prodaje na ulicama Madrida je onečišćen opasnim količinama fekalija, pokazala je naučna studija koju je prenio ugledni BBC.

Tragovi bakterije ešerihije koli pronađeni su u 90 uzoraka koji su kupljeni kod dilera u Madridu i okolici.

Uzorci koji su bili umotani u plastične paketiće bili su najgori po tom pitanju, vjerovatno zbog načina na koji su prošvercani u zemlju. Oko 40 posto ovih paketića je imalo i okus fekalija, kaže se u studiji, ne precizirajući način na koji su naučnici ovaj podatak provjerili.

Kupovina, prodaja i uvoz kanabisa su ilegalni u Španiji, kao i konzumacija u javnosti, iako je tehnički legalno saditi kanabis za vlastite potrebe.

Hoze Manuer Perez (José Manuel Moreno Pérez), farmakolog s Univerziteta u Madridu, skupio je uzorke kanabisa direktno s ulice od dilera da bi utvrdio je li ova droga pogodna za ljudsko korištenje.

Njegov istraživački tim je zatim odvojio zagađene uzorke po obliku, s namjerom da utvrdi je li neki od oblika zagađeniji od ostalih.

Oko 10 posto uzoraka kanabisa je također bilo zagađeno aspergilozom, opasnom gljivom koja može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Većina testiranih uzoraka (88,3 posto) nije bila pogodna za konzumaciju.

- Žirevi su, prema riječima Morena Pereza, češće onečišćeni jer su u zemlju prošvercani na način da osoba proguta male plastične kuglice u kojima je kanabis, a koje kasnije uz pomoć laksativa budu izbačene iz organizma. Njih kasnije prodaju dileri - kaže Moreno.

Infekcija ešerihijom koli može uzrokovati proljev, povraćanje, bolove u trbuhu, groznicu i krv u stolici, a kod nekih ljudi to može voditi u još ozbiljnije probleme.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.