VRIJEDNO ZNATI

Šta se dogodi ako svakog dana jedete banane

Avaz.ba

6.4.2019

Uzgoj banane izuzetno je isplativ, ona je u top četiri biljke po isplativosti proizvodnje, a uzgaja se u čak 107 zemalja svijeta. Međutim, kao i u svemu, tako i s unosom banana ne valja pretjerivati.

Uprkos brojnim pozitivnim utjecajima na zdravlje, postoji gornja granica koju ne biste trebali prijeći. U nastavku pročitajte kakav utjecaj na vaš organizam ima svakodnevni unos banane, prenosi Express.hr.

Pomaže u održavanju krvnog pritiska

Kad želimo spustiti krvni pritisak, prvo na što pomislimo je natrij. Međutim, riječ je zapravo o balansu količine natrija i kalija. Smatra se da manje od 2 posto odraslih osoba dnevno unosi dovoljnu količinu kalija, tako da ovaj balans rijetko ko postiže.

Smanjuje rizik od malignih bolesti

Svakodnevni unos dovoljne količine svježeg voća i povrća smanjuje vjerovatnost obolijevanja od malignih bolesti jer su sve te namirnice bez dodanih soli, rafiniranog šećera, konzervansa i umjetnih boja. Banane su, konkretno, dobar izvor vitamina C, koji pomaže protiv formiranja slobodnih radikala, a oni su među uzročnicima raka. Također, sadrže visoke količine vlakana, čijim se unosom preventivno djeluje protiv raka debelog crijeva.

Ko ih ne smije jesti svakodnevno?

Svi s problemima sa srcem koji koriste beta blokatore ne bi smjeli pretjerivati s konzumiranjem banana, jer se njima ne preporučuje prevelik unos kalija. Isto se odnosi na ljude koji imaju problema s bubrezima. Također, smatra se da konzumiranje banana može potaknuti migrenozni napad kod osoba sklonih migrenama, pa ako spadate u neku od ovih kategorija, a veliki ste ljubitelj ovog voća, zadržite se na polovici banane dnevno. Više od toga, naime, može biti opasno. Postoje, također, i alergični na banane pa ih izbjegavajte ako primijetite da se nakon konzumacije javljaju simptomi kao što je svrab, otekline ili otežano disanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.