ISTRAŽIVANJA

Kineski naučnici implementirali ljudske gene u mozak majmuna

Ovo je već druga kontraverzna situacija u zadnjih pola godine u Kini, a koja je povezana s moralno upitnim genetskim istraživanjima

Ovakva istraživanja pružit će na duge staze vrijedne informacije za analizu etiologije

Avaz.ba

13.4.2019

Kineski naučnici poboljšali su kognitivne sposobnosti (pamćenje, pažnja, logičko zaključivanje, brzina obrade informacija, obrada vizualnih i zvučnih informacija, jezik i govor...) majmuna tako što su im implantirali ljudske gene u mozgove, piše CNN. Istraživanje, koje su vodili istraživači s instituta „Kunming Institute of Zoology“, a koji se nalazi u jugozapadnoj Kini, trebalo je rasvijetliti evolucijski proces koji je doveo do ovako visokog razvoja ljudske inteligencije.

Genetski mehanizmi

- Naša veličina mozga i kognitivne vještine najdramatičniji su primjer evolucije kod ljudi, ali su nam genetski mehanizmi na kojima se temelje ove promjene ostali nepoznati – navedeno je u istraživanju.

Biolog Su Bing s instituta rekao je kako su naučnici slijedili ne samo smjernice kineske i međunarodne znanstvene prakse, već i standarde povezane uz prava životinja.

- Ovakva istraživanja pružit će na duge staze vrijedne informacije za analizu etiologije i liječenja moždanih bolesti kod ljudi, poput autizma, koje su uzrokovane abnormalnim razvojem – izjavio je Su Bing.

Virus HIV

Ovo je već druga kontraverzna situacija u zadnjih pola godine u Kini, a koja je povezana s moralno upitnim genetskim istraživanjima. U novembru prošle godine odjeknula je vijest da je kineski znanstvenik He Jiankui, prvi put u historiji, uspio stvoriti genetski modificirane bebe koje će biti otporne na virus HIV kojim su bili zaraženi njihovi očevi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.