ISTRAŽIVANJE Paprene cijene ljetovanja

Odmor u Hrvatskoj skuplji nego na Kipru, u Turskoj, Španiji i Bugarskoj

Svaka usporedba s konkurencijom dobra je da nam pokaže kontekst tržišta na kojem svi zajedno radimo

Fena

Prema istraživanju koje je proveo britanski ''The Sun'', sedmodnevni odmor u Zadru ispada skuplji nego na Pagosu na Kipru, Marmarisu u Turskoj, na Majorki i Kosti del Solu u Španiji te bugarskom ljetovalištu ''Sunny Beach'', piše u nedjelju ''Večernji list''. 

Usporedba je, navode, pokazala i kako je Hrvatska jedina uz Tursku priuštila sebi i dizanje cijena.

 - Odmor u Turskoj ove je godine tražena roba i za 4,6-postotni rast troškova u Marmarisu nema se šta reći. Hrvatska pak dijeli sudbinu većine mediteranskih zemalja koje se bore s padom potražnje u odnosu na lani i zbog toga spuštaju cijene i dvadesetak posto pa zadarsko poskupljenje od 12,7 posto itekako bode oči - navodi dnevnik.

Napuhane cijene dio su jadranskog folklora, ali za šefa Hrvatske udruge turizma Veljka Ostojića istina o cijenama ipak ima više lica.

- Svaka usporedba s konkurencijom dobra je da nam pokaže kontekst tržišta na kojem svi zajedno radimo. Iako se mi s konkurencijom ne bismo trebali boriti cijenama, već kvalitetom, koja onda dopušta nešto više cijene, ne smijemo si dopustiti da percepcija Hrvatske bude da smo preskupi. Ono čega moramo svi biti svjesni jest da imamo najveći PDV na Mediteranu i da u tim uvjetima imamo jako ograničen manevarski prostor kod određivanja cijena - kazao je za ''Večernji'' Ostojić.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na