NAUKA

Beč dobiva ulicu s mogućnošću regulacije temperature zraka

Naučnici već desetljećima upozoravaju na negativne posljedice porasta površinske temperature

Beč: Lideri u ekologiji. Arhiv

Index.hr

17.4.2019

Da bi se djelovalo protiv urbanih toplinskih otoka u okruženju i olakšalo život tamošnjim stanovnicima, grad Beč započinje projekt u ulici Ciglergase, koja bi trebala postati prva ulica s mogućnošću regulacije temperature zraka.

Naučnici već desetljećima upozoravaju na negativne posljedice koje porast površinske temperature planete ima na ljude i biljni i životinjski svijet. Prve su posljedice već vidljive u gradovima gdje porast globalne temperature značajno mijenja lokalna klimatska obilježja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplinskih otoka. 

Beč je prepoznao taj problem i odlučio se na provedbu projekta u jednoj od svojih ulica. Troškovi adaptacije ulice nakon radova na vodovodnim cijevima iznose 2,4 miliona eura. Grad će pokriti 70 posto troškova, a ostalih 30 posto finansirat će okrug Neubau iz vlastitog proračuna. 

- Klimatske su promjene jedan od najvećih izazova za buduće generacije. Negativne posljedice porasta temperature osobito su primjetne u samom centru grada, poput okruga Neubau, gdje ima malo zelenih površina - kazala je bečka zamjenica gradonačelnika Hebejn (Hebein) prilikom predstavljanja projekta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.