ZANIMLJIVOSTI

Čitava jedna država ovog vikenda bit će zatvorena zbog renoviranja

Strani volonteri koji su spremni pomoći su dobro došli i čak će im biti pružena besplatna hrana i smještaj

Avaz.ba

28.4.2019

Navikli smo da se razni objekti privremeno zatvaraju zbog renoviranja, no ovog vikenda je cijela jedna zemlja zatvorena zbog renoviranja.

Premijer Farskih Otoka Aksel V. Johanesen (Johannesen) je saopćio da su sve turističke lokacije zatvorene dok se odvija rad na njihovom očuvanju. Ali strani volonteri koji su spremni pomoći su dobro došli i čak će im biti pružena besplatni hrana i smještaj.

Projekti uključuju kreiranje pješačkih staza u dobro utabanim područjima, izgradnju vidikovaca koji će pomoći očuvanju lokacija gdje žive razne vrste životinja i podizanju znakova koji pomažu u pronalaženju puta.

Inače, Farski Otoci su u posljednje vrijeme postali veoma popularni među turistima, pa se vlasti plaše da će to loše utjecati na ekosistem i svakodnevni život malobrojnog stanovništva.

Ovaj arhipelag važi za jednu od najočuvanijih destinacija.

Iako se "zatvaranje" može činiti ekstremnim načinom upravljanja sve većim protokom turista, to je i način da volonteri iskuse istinsku kulturu Farskih Otoka i sačuvaju je za buduće generacije.

Farski Otoci čine grupu od 18 većih otoka smještenih između sjevernog Atlantika i Norveškog mora ukupne površine 1.400 kvadratnih kilometara. Iako zvanično pripadaju Kraljevini Danskoj, ona imaju visok stepen autonomije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.