ZANIMLJIVO

Čudna pravila i zakoni širom svijeta: Evo gdje ne smijete žvakati žvaku, zviždati, nositi štikle...

Zakonodavne vlasti pri donošenju pojedinih propisa s ciljem da preduprijede određena nepoželjna ponašanja očigledno su se vodile izrekom "Sto ljudi, sto ćudi"

Neobična pravila u svijetu. Instagram

Avaz.ba

30.4.2019

Zakonodavne vlasti pri donošenju pojedinih propisa s ciljem da preduprijede određena nepoželjna ponašanja očigledno su se vodile izrekom "Sto ljudi, sto ćudi".

Tako su u svoje zakonike uvrstile i pravila koja nama danas djeluju veoma neobično. 

Žvakanje žvake u Singapuru

Žvakaća guma proizvod je koji bi trebalo izbjegavati dok ste u ovoj zemlji – izuzetak od pravila je nikotinska žvaka. Propis koji zabranjuje žvakanje uveden je s idejom da se ulice ne prljaju dodatno ovom ljepljivom masom. 

Nema dizanja stopala s pedale bicikla

Ako vozite bicikl u Meksiku, zabranjeno je tokom vožnje skidati stopalo s pedale. Ovo pravilo uvršteno je u zakonik davne 1892. godine, prenosi "This is Insider", s ciljem veće sigurnosti. Nema, međutim, zabrane vožnje "bez ruku", pa tako sebi možete dati oduška ako volite "ludu vožnju", a stjecaj okolnosti bude takav da se nekim slučajem nađete u Meksiku, a na biciklu.

Ne šetajte goli u Švicarskoj

Iako je nama teško zamislivo da nagi krenemo u šetnju i nije nam jasno zašto bi ikome takvo nešto uopće palo na pamet, Švicarci po običaju misle na sve, pa su u zakon uvrstili i pravilo kojim se zabranjuje "gola šetnja", za slučaj da neko dođe na tu ideju.

Hranjenje golubova u Veneciji

Onome kome padne na pamet nahraniti ove ptičice na Trgu Svetog Marka u Veneciji prijeti kazna od čak 700 dolara (627 eura). U obrazloženju gradskih vlasti stoji da "golubovi potencijalno mogu ugroziti zdravlje čovjeka, kao i da su štetni po spomenike".

Zviždanje u Kanadi 

Grad Petrolija u okrugu Ontario u Kanadi, s ciljem očuvanja mirne atmosfere, postavio je zabranu pravljenja buke vikanjem, zviždanjem ili glasnim pjevanjem u bilo koje doba dana. 

Visoke štikle u Grčkoj

Ukoliko ste u posjeti historijskim znamenitostima, preporuka je – nikako na štiklama. Iako nam nije jasno zašto bi iko na visokim potpeticama krenuo u obilazak ruševina, gdje je teren svakako neravan i nezgodan, izgleda da je ovakvih slučajeva bilo, s obzirom na to da su Grci morali ovakvo pravilo ozvaničiti kako bi osigurali svoje znamenitosti od eventualnih oštećenja.

View this post on Instagram

#new #vise_boja #stikla 9cm #2990rsd ✨

A post shared by 👠CHRYSTAL FASHION👠 (@chrystal_fashion_shoes) on

U Njemačkoj ne smijete ostati bez benzina na autoputu

Dok vozite njemačkim drumovima, bilo bi dobro da pored brzinomejra povremeno bacate pogled i na kazaljku koja pokazuje preostalu količinu benzina u rezervoaru. Ukoliko u Njemačkoj ostanete na cesti bez goriva, morate platiti kaznu od 80 eura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.