JEZIVO

Doktor objavio uznemirujuće fotografije šta može da se desi ukoliko zaspite sa kontaktnim sočivima

Avaz.ba

6.5.2019

"Spavam sa sočivima i nikada nisam imala problema zbog toga", rečenica koju je često slušao od svojih pacijenata navela je američkog oftalmologa Patrika Volmera (Patrick Wollmer) da objavi fotografiju, koja ilustrira do čega može da dovede takvo nemarno ponašanje.

Na Facebook stranici svoje klinike "Vita Eye" u Sjevernoj Kaliforniji opisao je slučaj pacijentkinje koja je spavala sa sočivima, da bi joj se poslije izvjesnog vremena u oku razvile bakterije pseudomonas, koje napadaju rožnjaču. Zbog toga joj je vid danas sveden na prepoznavanje obrisa.



Bakterije su se munjevito širile i u roku od 36 sati zahvatile cijelu rožnjaču. Na napadnutim mjestima ostavile su sluzavo bijelo mrtvo tkivo. Pseudomonas je čest razlog oboljenja očiju i za veoma kratko vrijeme može da dovede do sljepila.

Zelena boje na nekim fotografijama je rezultat ubrizgavanja kontrasta kako bi napadnuta mjesta bila vidljivija. Volmer je pacijentkinju liječio antibioticima i davao joj je steroide kako bi spriječio stvaranje ožiljaka na rožnjači. Oko pacijentkinje se oporavilo, ali će joj vjerovatno ostati trajno oštećenje vida.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.