ISTRAŽIVANJE

Dokazano: Evo zašto paradajz koji kupujete u prodavnicama nema okus

Ilustracija

Express.hr

15.5.2019

U potrazi za pravim paradajzom često ćemo se jako razočarati, posebno ako ih tražimo u nekom od supermarketa, gdje nas najčešće dočeka paradajz čiji okus možemo nazvati bezličnim. "Kao da žvačeš papir", rekli bi često. Vjerujemo da ste se često zapitali zbog čega je okus tih rajčica takav, tj. zašto te rajčice okusa uopće nemaju?

Novo istraživanje daje odgovor na to pitanje, i pokazuje kako u 93 posto paradajza nedostaje verzija gena koja im daje njihov poseban okus. Uprkos tome što mislimo da je krivac genetska modifikacija, zapravo uzročnik leži u uzgajivačima, tj. njihovom pokušaju da izvuku najviše iz rajčica, izvuku najveću ekonomsku korist. Tokom vremena geni koji pojačavaju okus izgubili su se ili su tokom procesa razmnožavanja negativno odabrani. Zato današnjem paradajzu iz supermarketa nedostaje genetske raznolikosti, pa tako i okusa, piše The BigThink.

- Tokom kultiviranja i poboljšanja paradajza ljudi će se većinom fokusirati na ono što će im povećati proizvodnju, produkciju, poput veličine samog ploda i dobrog podnošenja skladištenja. Neki geni koji su uključeni u ostale važne kvalitete, osobine ploda, i njihove reakcije na stres, tokom ovog procesa su izgubljeni - rekao je Zangjun Fei sa Univerziteta Kornel. Njihova otkrića objavljena su u magazinu "Nature Genetics", u kojem su analizirani genetski podaci 725 paradajza, kultiviranih i divljih, koje su važne zbog genetske različitosti, prenosi Express.hr.

Zatim su ove podatke usporedili s domaćim genomom paradajza Heinz 1706, koji se često koristi kao reprezentativni primjer genoma paradajza. Usporedba je pokazala da Heinzu 1706 nedostaje oko 5000 gena, a da većini paradajza koje se mogu pronaći u supermarketima nedostaje rijedak oblik gena koji im daje okus. Taj gen TomLoxC pronađen je u 90 posto divljih vrsta.

- Čini se kako je uključen u proizvodnju iz masti. Otkrili smo da također proizvodi aromatične spojeve iz karotenoida, pigmenata koji paradajzu daju crvenu boju. Bila je to dodatna funkcija koja je bila iznad onoga što smo očekivali, a ovi su rezultati sigurno zanimljivi ljudima koji uživaju u paradajzu s okusom - kaže Džejms Džovani (James Giovannoni) USDA naučnik i koautor istraživanja.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.