FILIPINI

Studenti će morati posaditi 10 stabala da bi dobili diplomu

Kongres usvojio prijedlog

Borba protiv klimatskih promjena. Arhiv

Lj.S./Avaz.ba

30.5.2019

Đaci i studenti na Filipinima moraju posaditi 10 stabala da bi uspješno diplomirali, čime se uključuju u globalnu borbu protiv klimatskih promjena, prenose mediji.

Zahvaljujući novom zakonu, to će biti i jedan od formalnih uvjeta da dobiju diplomu. Naime, 15. maja filipinski kongres je zvanično usvojio takav prijedlog zakona. Drveće će biti posađeno uz već postojeće šume, u napuštenim rudarskim kopovima, gradovima...

Sadnice će odgovarati klimi ovog područja, a najpoželjnije za sadnju su autohtone vrste. Prijedlog zakona, koji je predstavio kongresmen Gari Alejano, ima za cilj promoviranje međugeneracijske odgovornosti za zaštitu životne sredine.

Alejano je rekao da će sada svake godine biti posađeno najmanje 175 miliona novih stabala, što znači da će jedna generacija Filipinaca posaditi 525 milijardi novih stabala.

Prema nacrtu zakona, Odsjek za obrazovanje u zemlji je odgovoran za uvođenje novog pravila, dok će drugi organi vlasti, kao što su Odsjek za okolinu i poljoprivredu, napraviti rasadnike, nabaviti sadnice, pronaći prikladne lokacije za sadnju i pratiti napredak drveća.

Alejano je rekao da, čak i ako bi stopa preživljavanja stabala bila 10 posto, to bi i dalje donijelo 525 miliona dodatnih stabala u zemlji. Dodao je da će ova stabla postati živo naslijeđe učenika i studenata budućim generacijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.