ZANIMLJIVO

Evo zašto na Titovom grobu nema petokrake

Ispričao Josip Joško Broz

Na Titovom grobu nema petokrake

N. Če. / Avaz.ba

10.6.2019

Decenijama nakon sahrane Josipa Broza Tita i dalje se raspredaju brojne teorije o njegovom životu i smrti.

Jedna od tih, nerazriješenih misterija je i zašto mu na grobnici nema petokrake, simbola pod kojim je ratovao i vladao godinama.

Najvjerovatnije pojašnjenje leži u činjenici da je projektant mauzoleja, inžinjer Dragomir Gavrilović, bio impresioniran jednostavnim nadgrobnim pločama u Engleskoj.

Tamo je vidio kako čak i velikom Vilijemu Šekspiru  (Williamu Shakespeareu) pišu samo godine rođenja i smrti uz ime i prezime. Pa je tako i Josipu Brozu Titu stavio natpis u takvom stilu.

Drugu teoriju ispričao je Titov unuk Josip Joško Broz prije nekoliko godina.

- Zato što je greškom, prilikom sahrane, kada je pravljena prva varijanta nije stavljena ploča nego je bilo iz dva dijela kao kutija presječena na pola. A poslije nije mogla doći petokraka jer bi došla na sredinu i tačno bi bila ukrivo napravljena. Poslije toga se na onoj gromadi koja je stavljena potpuno zaboravilo na to - kazao je tada Joško Broz.

Treća, znatno zabavnija i manje vjerovatna teza, tvrdi da je Tito bio potajni vjernik.

U svojoj knjizi "Čudesni život Josipa Broza Tita" slovenski književnik Žarko Petan tvrdi da je Tito prije smrti zatražio u ljubljanskoj bolnici 1980. svećenika.

- Dok je Josip Broz ležao u ljubljanskom Kliničkom centru, u februaru 1980. poželio je porazgovoriti s duhovnikom. Zadatak je Crkva povjerila svećeniku Frančeku Križniku, tada poznatom i javnom protivniku ateizma. Križnik se uputio na poziv u Klinički centar, ali sigurnosna služba Titovih čuvara nije dopustila prilaz. Kad je Broz ponovio želju, poslali su po svećenika, koji je otišao u bolnicu i obavio dugi razgovor s Josipom Brozom. Uskoro, u martu, duhovnik Križnik otišao je na studijsko putovanje u  Njemačku, zaključio je Petan, pišu mediji.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.