TREBAT ĆE VAM

Ukoliko na more idete javnim prijevozom, ovih osam potrepština imajte uvijek kod sebe

Pripremite se na sve moguće scenarije

Putovanje autobusom: Nije baš toliko ugodno. Ilustracija

J.A./Avaz.ba

13.6.2019

Putovanje u skučenom autobusu, pretrpanom vozu ili avionu nije ni izbliza ugodno kao kada putujete vlastitim automobilom. Kada se odlučite na putovanje javnim prijevozom, ključno je da uza se uvijek imate osnovne stvari koje će vas pripremiti za sve moguće scenarije. 

Donosimo vam popis osam potrepština koje obavezno spremite u priručni prtljag jer putovanje dijelite s hrpom nepoznatih osoba. 

1. Slojevita odjeća

Vani možda jeste vruće, ali nikad ne znate hoće li nadobudan vozač “nafrljiti” klimu do daske. Nesnosna hladnoća može biti pravi horor kada znate da ćete se smrzavati još satima. Uvijek pored sebe držite neku jaknu, koju ćete ogrnuti oko sebe ako vam bude hladno.

2. Šal

Ako sada gledate u nevjerici i pitate se što će vam šal na ovakvim vrućinama, čitajte dalje. Zašto? Ako poželite sklopiti oči na dugom putu, šal je puno udobniji i praktičniji nego maska za spavanje. Šal možete preklopiti i koristiti kao jastučić, a dobro dođe i ako vam klima puše po ramenima, a inače vam nije hladno.

3. Boca vode

Vrlo je lako dehidrirati dok sjedite u vrućem autobusu. Bocu vode uvijek imajte uza se. Najpametnije je uložiti u staklenu bocu, koju možete rabiti iznova i iznova. Osim toga, staklo je nemjerljivo zdravije i sigurnije nego plastika. I još jedna važna stvar – ne pijte alkohol dok se vozite jer on dehidrira organizam. Držite se vode ili soka.

4. Čepovi za uši

Malo je vjerovatno da će se svim putnicima pridrijemati u isto vrijeme. Spavanje u bučnom javnom prijevozu gotovo je nemoguća misija. Zato se na vrijeme opskrbite čepićima za uši ili slušalicama. Kupite čepove od pjene, koji se prilagođavaju vašem uhu i ne žuljaju, a odlično kamufliraju pozadinsku buku.

5. Jastuk za putovanje

Nije ni ugodno ni zdravo izvijati se po sjedištu u namjeri da pronađete udoban položaj za spavanje. U najboljem slučaju, boljet će vas vrat ako uopće uspijete zadrijemati u neprirodnoj pozi. Nabavite jastuk na napuhavanje u obliku slova “U”, koji je dizajniran za putovanja i daje izvrsnu podršku vratu i kralježnici.

6. Hidratantna krema

Dobro je imati pri ruci kremu kojom ćete namazati ruke ili lice. Dugotrajan boravak u klimatiziranom prostoru isušuje kožu, stoga je važno da imate nešto što će je trenutno oporaviti.

7. Balzam za usne 

Poželjno ga je imati u torbici iz istog razloga koji smo naveli u prethodnom pasusu. Osim što vam se usne neće isušivati, balzam možete primijeniti i u nosnice ako je u javnom prijevozu suh zrak.

8. Mala tvrda loptica 

Zvuči bizarno, ali tvrda loptica poslužit će vam za masažu stopala ili leđa tokom dugog sjedenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.