NEVJEROVATNE ČINJENICE

Na top-listi najskupljih gradova, a svi hrle da žive u njemu

Jedan od najskupljih gradova za život. Arhiv

Avaz.ba

18.6.2019

Jedan je od ekonomski najrazvijenijih gradova na svijetu, svi hrle da žive i rade u njemu, ali je ujedno i jedan od najskupljih gradova za život.

Njujork je prošle godine doživio svoj najveći ekonomski procvat u proteklih 70 godina. Vrijednosni papiri, zdravstvo, tehnologija, mediji i biznis, ali i industrija turizma doprinijeli su potražnji radne snage i porastu broja radnih mjesta.

Zato se Njujork konstantno nalazi na vrhu liste top deset najskupljih gradova na svijetu za življenje. Zbog toga danas 1,5 miliona stanovnika “Velike jabuke” živi ispod nivoa siromaštva.

“Business Insider“ donosi nekoliko nevjerovatnih činjenica koje pokazuju koliko je Njujork zapravo skup grad.

Nekretnine su u Njujorku izuzetno skupe, pa tako neki stanovnici izdvajaju milione kako bi živjeli u podrumima, gdje mogu da dobiju više prostora za svoj novac.

Primjera radi, podzemni dupleks od 190 kvadratnih metara u regiji Aper Vest Sajd (Upper West Side) košta otprilike 2,3 miliona dolara, dok je manji stan iznad skuplji za milion dolara.

Preko 100 milijardera živi u Njujorku. Prema posljednjim podacima, ukupno 105 milijardera živi u ovom američkom gradu. To je više milijardera nego u bilo kojoj zemlji na svijetu, osim SAD-a, Kine i Njemačke.

Prosječna cijena stana u Njujorku je oko 3.400 dolara, što je duplo više od prosječne američke stanarine. Njujork je treći najskuplji grad na svijetu, a prosječna kirija u najskupljem kvartu na Menhetnu iznosi 5.603 dolara.

Cijena parkinga na mjesečnom nivou iznosi 606 dolara, što je više od srednje kirije u pojedinim dijelovima grada Kalifornije ili Kolorada.

Prosječna cijena kuće u Njujorku je 1,5 miliona dolara, što je pet puta više od prosječne američke nacionalne cijene kuća.

U Njujorku se nalazi najskuplji penthaus ikada, od 2.100 kvadratnih metara koji je prodat za 238 miliona dolara.

Jedna osoba u Njujorku godišnje u proseku potroši 51.300 dolara na životne potrepštine, što je više od onoga što radnik srednje staleži u Americi zaradi za godinu dana. To je otprilike potrošnja od 4.200 dolara mjesečno. U ove troškove uključeni su režija, hrana, prevoz, zdravstveno osiguranje i porez.

Privatni vrtići i predškolske ustanove mogu da koštaju i do 50.000 dolara godišnje, što je više od godišnje školarine na nekim univerzitetima.

Troškovi života u Njujorku toliko su visoki da neki multimilioneri na Vol Stritu (Wall Street) bježe iz grada zbog povoljnijeg smještaja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.