NUJORK

Novo upozorenje UN-a: Dolazi nam "klimatski aparthejd", bogati će kupovati bijeg od vrućina i gladi, a siromašni će ispaštati

Alarmantno upozorenje. Ilustracija

Avaz.ba/Al. Ti.

25.6.2019

Prema izvještaju koji je danas objavio UN svijet klizi prema "klimatskom aparthejdu", u kojem će bogati kupovati izlaz iz najgorih posljedica promjena, a siromašni se snositi najteži teret.

- Preveliko oslanjanje na privatni sektor moglo bi dovesti do scenarija klimatskog aparthejda u kojem bogati plaćaju kako bi izbjegli prevelike vrućine, glad i sukobe, dok je ostatak svijeta prepušten patnji - napisano je u izvještaju.

Kao primjer navedeni su ranjive Njujorčane koji su ostali bez struje ili zdravstvenog osiguranja kada ih je 2012. pogonio uragan Sendi, dok su "sjedište Goldman Sachsa štitili desetine hiljada vreća s pijeskom i imalo je struju iz svojeg generatora".

- Isključivo oslanjanje na privatni sektor za zaštitu od ekstremnih vremenskih prilika i porasta nivoa mora "gotovo bi garantiralo masivna kršenja ljudskih prava, pri čemu bi bogati bili zbrinuti, a najsiromašniji bi bili zaboravljeni - navedeno je.

U izvještaju se kritiziraju vlade što ne čine puno više od slanja dužnosnika na konferencije da održe "mračne govore", iako naučnici i aktivisti za klimu zvone na uzbunu od 1970-ih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.