MAJKA PRIRODA

Svjetska prijestonica hladnoće danas toplija od Jemena i Španije

Šokirani građani osvježenje su pronašli na najneobičnijoj plaži na svijetu

Avaz.ba

15.7.2019

Društvene mreže preplavile fotografije sa glečera Bulus - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Iz Jakutska, grada u srcu Sibira, posljednih dana stižu nevjerovatne scene. U neslužbeno najhladnijem gradu svijeta, gdje temperature zimi dosežu i do -60 C, živa je skočila na 32 C, a mještani izbjegavaju vrućinu poput pravih Sibiraca - hlađenjem na ledu, javlja The Siberian Times.

Ledenjak Bulus ovih je dana krcat posjetiocima kao jedina službena plaža u Jakutsku, najvećem svjetskom gradu izgrađenom na permafrostu. Skriveni dragulj Jakutije, okružen netaknutim borovim šumama i bujnim zelenim livadama nalazi se u dubokoj dolini oko 100 kilometara od Jakutska. 

Ledenjak se prostire na više od 1.000 hektara, a zahvaljujući desecima metara permafrosta ispod njega, led se ne topi, čak ni u veoma vrućim ljetima. 

Zato je ledenjak Buluus za lokalce fantastično mjesto za boravak na otvorenom usred ljeta kada temperature prelaze 30 C.

Do kraja ljeta vječni led se malo otopi, ali s dolaskom jeseni i zime ponovo očvrsne.

- Ovo je hiljadugodišnja borba između leda i vatre - napisala je Zana Mjasnikova uz fotografiju kako uživa na ledu koja je podijelila na društvenim mrežama.

U ovoj regiji Rusije na rubu arktičkog kruga zime su strašno hladne i duge, a ljeta kratka, ali mogu biti vrlo vruća, baš kao što je to slučaj ovih dana.

Danas je s temperaturom od 32 C Jakutsk topliji od Jemena! Ovaj tradicionalno najhladniji dio Sibira također je topliji od vodećih španskih turističkih mjesta kao što su Majorka i Marbela.

Gdje drugo na svijetu možete naći mjesto s toliko kontrasta? Jedinstven je osjećaj udisanja hladnog zraka, dodirivanje hladnog leda i ispijanje nevjerovatno ukusne hladne vode iz glečera u tako vrućem danu - rekao je lokalni stanovnik Aitalina.

Mnogi diljem svijeta znaju Jakutiju kao svjetsko kraljevstvo hladnoće, a mještani u šali dodaju da je za zimskog dana puno toplije sjediti u zamrzivaču nego biti vani.

Ipak, malo je onih koji znaju za vruća ljeta u ovom dijelu Rusije, kada temperature zraka mogu doći do 35 C u toplinskim valovima.

Ledenjak se prostire na više od 1.000 hektara, a zahvaljujući desecima metara permafrosta ispod njega, led se ne topi - čak i za izuzetno vruća ljeta. 

Na dan kao što je danas gradska plaža u Jakutsku na rijeci Leni također je puna.

Toplinski valovi trajat će još nekoliko dana, a tada će se temperature zraka spustiti na blažih 16 C do 24. jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.