NEUROTEHNOLOGIJA

Uložio 100 miliona dolara, šta je to: Ilon Mask počinje ugrađivati čipove u ljudski mozak

On smatra da se ovom metodom može postići mnogo u liječenju neurodegenerativnih oboljenja

Na projektu rade neki od najvećih neuronaučnika. Concorde.edu, Ilustracija

A. Ču. / Avaz.ba

18.7.2019

Ilon Mask (Elon Musk) objavio je kako njegov neurotehnološki startup "Neuralink" planira već sljedeće godine početi usađivati uređaje u ljudski mozak, piše "Science Alert".

Nadamo se da ćemo ugraditi prve implantate u pacijente do kraja sljedeće godine. Dakle, to će se dogoditi vrlo brzo - rekao je Mask na konferenciji za novinare.  

Mask je u tajnovitu kompaniju "Neuralink", od njenog osnivanja 2016. godine, uložio oko 100 miliona dolara, a u toj kompaniji zaposleni su neki od vodećih svjetskih neuronaučnika. 

Mask smatra kako će ''Neuralink'' omogućiti voljnim subjektima da im se u mozak ugradi sićušni čip koji će im omogućiti postizanje "simbioze s umjetnom inteligencijom". 

Čipovi dimenzija 4x4 milimetra trebali bi biti tako dizajnirani da putem niti fleksibilnih elektroda stimuliraju nervne ćelije u ljudskom mozgu koje komuniciraju s drugim ćelijama⁠. Svaka nit elektrode pažljivo bi bila umetnuta na svoje određeno mjesto, a postupak, tvrdi Mask, bi bio siguran i bezbolan kao procedura laserske korekcije vida.

On smatra da se ovom metodom može postići mnogo u liječenju neurodegenerativnih oboljenja, poput Alzheimera ili Parkinsonove bolesti, te bi u konačnici mogao "očuvati i poboljšati" naše moždane funkcije. No, priznao je Mask, trebat će neko vrijeme da ovaj futuristički eksperiment dobije dozvolu od američke Agencije za hranu i lijekove.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.