NEVJEROVATNO

Potjera za medvjedom: Savladao gotovo nemoguće prepreke

Populacija smeđih medvjeda u Alpama pala na samo četiri primjerka

Medvjed stručnjak za bijeg. Ilustracija

Avaz.ba

19.7.2019

Italijanski rendžeri u potrazi su za medvjedom kojeg su neki kroz ironiju opisali kao genija za bijeg, jer se uspio popeti preko nekoliko žica pod elektronaponom i prepreke visoke četiri metra u parku za divlje životinje na sjeveru zemlje, u pokrajini Trident. Nakon toga je nestao u šumi.

Smeđi medvjed, kojeg vode pod šifrom M49, težak je 149 kg, a pobjegao je samo nekoliko sati nakon što je uhvaćen u nedjelju u dolini Val Rendena. Cijela je situacija izazvala podsmijeh, ali i osudu brojnih udruženja, građana, ali i članova vlade.

Naredbu da se medvjed uhvati izdao je predsjednik pokrajine Trident Mauricio Fugati (Maurizio Fugatti), nakon što su lokalne vlasti ocijenile da životinja predstavlja opasnost za javnost, jer je viđena suviše blizu naseljenih mjesta.

- Ako se M49 približi naseljenim područjima, rendžeri imaju dozvolu da ga ubiju. Činjenica da se medvjed uspio popeti preko električne ograde sa sedam žica pod naponom od 7.000 volti dokazuje da se radi o opasnom primjerku koji predstavlja sigurnosni problem - rekao je Fugati.

Ministar okoliša Seržio Kosta (Sergio Costa) kritizirao je neučinkovitost službi i manjak profesionalizma još pri samom hvatanju. Rekao je da je odluka o ubistvu životinje apsurdna. Kosta je poslao stručnjake iz Instituta za istraživanje i zaštitu okoliša da razjasne kako je medvjed mogao pobjeći te da pristupe s oprezom bez ugrožavanja života medvjeda.

- Čvrsta električna ograda s adekvatnim naponom je nesavladiva prepreka čak i za najlukavije medvjede. Ograda očito nije radila kako treba jer medvjedi ne lete - napisali su.

Nakon što je populacija smeđih medvjeda u Alpama pala na samo četiri primjerka, u Tridentu je novcem Evropske unije 2000. izgrađen park prirode za zaštitu divljih životinja gdje je preseljeno deset medvjeda iz Slovenije. Danas imaju populaciju od 50 odraslih primjeraka.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.