KOMIČNO

Po čemu su poznati naši selektori: Bola, Bola, reci Balji da se ne zaje****

Nekadašnji i aktuelni selektor našeg nacionalnog tima. Agencije

Piše: Aldin Tiro

22.7.2019

Nogometna reprezentacija BiH je od svog osnivanja ukupno imala 13 selektora, koji su na sebi osebujan način ostavili traga u našem fudbalu.

Vjerovatno će nekima ostati u pamćenju legendarni Ćiro Blažević, koji je našu selekciju vodio jedan kvalifikacioni ciklus. Izjave na konferencijama za novinare prepričavat će se još dugo, a posebno se to odnosi na onu poslije utakmice naše selekcije i Estonije koju smo dobili čak 7:0. 

- Laž je osobina budala, a njih je 22 svjedoka gdje sam danas za ručkom rekao: "Je*** ćemo im majku, dat ćemo im pet komada! Evo ih pitajte i ova dvojica što su zabili šesti i sedmi, odgovarat će mi - kazao je Ćiro izazivajući salve smijeha prisutnih novinara.

Najbolji fudbaler prošlog vijeka u BiH Safet Sušić je sa reprezentacijom ostvario najveći uspjeh u historiji našeg fudbala plasmanom na Mundijal u Brazilu 2014. godine.

Za "Papeta" su se često mogli pročitati natpisi u medijima "šuškavac" Pape, obzirom da je u većini utakmica na klupi "Zmajeva" nosi popularnu trenerku šuškavac. 

Safet Sušić u legendarnom šuškavcu. Agencije

Blaž Slišković je u dva navrata bio blizu da odvede našu selekciju na veliko takmičenje. 

Prvi put davne 2003. godine kada smo na Koševu igrali sa Danskom 1:1, i gdje nam je trebala pobjeda za direktan plasman na Evropsko prvenstvo u Portugalu, a drugi put u kvalifikacijama za Mundijal u Njemačkoj 2006. godine kada smo u Beogradu poraženi od tadašnje Srbije i Crne Gore.

Ono što je izazvalo delirijum kod svih gledatelja na malim TV ekranima jeste svakako i detalj sa prijateljske utakmice između Velsa i BiH, kada smo igrali 2:2.


Golove za našu selekciju postigli su Elvir Baljić i Sergej Barbarez. U jednom trenutku Slišković je ustao sa klupe, i počeo dozivati Bolu (Elvir Bolić, op.a).

- Bola, Bola, reci Balji (Baljić, op.a.) da se ne zaje**** - na što je komentator samo rekao da se ovo ne mora prevoditi.

Vrijedi istaknuti i pomoćnika Mehmeda Baždarevića Stefana Žilija, koji je u kvalifikacionoj utakmici naše selekcije i Grčke nokautirao Janisa Gianiotasa i tom prilikom mu izbio zub.

Aktuelni selektor Robert Prosinečki se na forumima našao u glavnoj ulozi i to u komičnoj parodiji koja je zasnovana na reklami koju je snimio.

Podsjećamo, u to vrijeme je bio aktuelan skandal nekadašnjeg reprezentativca naše zemlje Ognjena Vranješa i srbijanske pjevačice Jelene Karleuše, a inserti iz TV reklama odlično su uklopljeni sa fotografijama Vranješa i Karleuše.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.