OPASNOST

Ne treba se igrati sa životom: Ovo su najotrovnije biljke na svijetu, ne uzgajajte ih i ne stavljajte u salatu

Cerbera odollam sadrži snažan srčani otrov koji lako može biti skriven kao začin u hrani

Grčki filozof Sokrat umro je od kukute. Ilustracija

A. Ču. / Avaz.ba

30.7.2019

Na svijetu postoji na hiljade otrovnih biljaka, među kojima su i one koje su jako opasne za ljude. 

Sastavili smo popis od 5 najopasnijih, među kojima se nalaze i biljke koje se (iz nama nepoznatih razloga) redovno uzgajaju u domovima i vrtovima.

Ovo su biljke od kojih nije pametno praviti salatu.



Kukuta. Arhiv

5. Conium / Kukuta

Kukuta je biljka koja je svjetsku slavu stekla kroz njezinu redovnu upotrebu u drevnoj Grčkoj za pravljenje otrova namjenjenih za egzekuciju. Vjerovatno najpoznatija žrtva ove biljke bio je Sokrat, grčki filozof kojem je presuđeno da sam sebi oduzme život ispijanjem otrova.

Iako biljka sadrži nekoliko otrovnih materija, najjača i najsmrtonosnija je otrov ‘koniin’ koji, uz dovoljnu dozu, uzrokuje paralizu srca i pluća. Kukuta uglavnom raste u Evropi i Sjevernoj Africi. Pored Kukute koja je ubila Sokrata (i ko zna koliko još ljudi), jedan rođak ove biljke, Cicuta (ili Vodena Kukuta) je proglašena kao najotrovnija biljka koja raste u Sjevernoj Americi.

Rakovo oko. Arhiv

4. Abrus precatorius / Rakovo oko

Abrus precatorius je biljka porijeklom iz Indonezije, gdje se njezine jarke crne, crvene i bijele bobice često koriste pri izradi perkusija i nakita. No, sjemenke ne proizvode samo dobar zvuk. One su također jako opasne zbog otrovne supstance abrina.  

Samo jedna sjemenka ove biljke može biti fatalna za ljude. Ipak, na svu sreću sjemenka obično samo ‘prođe’ kroz ljudski organizam, a fatalna je samo ako se žvače. Dakle, ne žvačite bobice iz perkusija!

Oleander. Arhiv

3. Nerium oleander / Oleander

Oleander je svrstana među najotrovnije biljke na planeti, a opet, šanse su da je i sami uzgajate u vrtu ili domu pošto je Oleander jedna od popularnijih kućnih biljaka.  

Ova biljka, koja raste u obliku malog grma, može biti jako lijepa (za gledanje!), ali žvakanje lišća, stabla ili cvijeća može biti fatalno. Zapravo, svaki dio oleandra je otrovan, a u jako malim dozama se čak koristio i kao lijek u nekom narodnim medicinama. Čisti oleander može oštetiti vaše oči i crijeva, pa čak i zaustaviti srce.

Samoubilačko drvo. Arhiv

2. Cerbera odollam / Samoubilačko drvo

Sam popularni nadimak biljke Cerbera odollam (samoubilačko drvo) je sasvim dovoljan da znamo da ovu biljku trebamo zaobilaziti po svaku cijenu. Porijeklom iz južne Azije i Kerala pokrajine u Indiji, Cerbera odollam sadrži snažan srčani otrov koji lako može biti skriven kao začin u hrani, i koji se jako teško može detektovati prilikom autopsije. 

Tim toksikologa iz Francuske jednom prilikom je utvrdio za da je pola smrti uzrokovanih trovanjem u Kerala pokrajini bio odgovoran upravo otrov ove biljke. Za samo 10 godina, stručnjaci su uspješno identifikovali preko 500 slučajeva fatalnog trovanja Cerbera odollamom, od kojih je veliki broj proglašen samoubistvom. 

Ricinus communis. Arhiv

1. Ricinus communis / Biljka ricinusovog ulja

Ricinus communis (na našim prostorima poznata kao Krlja, Morska kudelja, skočac) je opisana u Ginisovoj knjizi rekorda kao najotrovnija biljka na svijetu. Uprkos tome, poput oleandera i Ricinus communis se može pronaći u mnogim vrtovima širom svijeta.

Sjeme ove biljke sadrži izuzetno toksičnu hemikaliju koja se zove ricin, a konzumiranje četiri do osam sjemenki izaziva fatalne posljedice. Otrov u sjemenkama može dovesti do osjećaja pečenja u ustima i grlu, intenzivne bolove u trbuhu i krvavu stolicu. Ukoliko se ne liječi na vrijeme, Ricinus communis vas može ubiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.