PRAKTIČNO

Tri sjajna načina kako da brzo ogulite paradajz, a da ne iscuri

Za većinu umaka treba nam oguljen paradajz

Oguljen paradajz. Ilustracija

A. Ču. / Avaz.ba

2.8.2019

Za većinu umaka treba nam oguljen paradajz, a s obzirom na to kakvi su danas, plastični, treba ih oguliti i kad ih jedemo "onako".

To nije uvijek najjednostavniji posao. Kora zna biti "tvrdoglava" pa često nešto što bi trebalo biti samo lagana priprema prije kuhanja, ispadne pravo mučenje.

Ipak, postoje tri trika s kojima ćete paradajz oguliti vrlo brzo.






1. Zagrijte vodu u loncu i pustite da uzavre. Za to vrijeme nožem na kori napravite križić, odnosno znak X, pa ih stavite u kipuću vodu na 20 sekundi.

Izvadite ih iz vode i prebacite u posudu s hladnom vodom i ledom, a rukama jednostavno uklonite omekšanu koru. Ovako brzo možete očistiti veliku količinu rajčica, a one će zadržati svoj okus.

2. Paradajze operite i očistite. Stavite ih u vrećicu, pa u zamrzivač i pustite da se zamrznu. Prije kuhanja ih samo ostavite da se otope na sobnoj temperaturi 10 do 15 minuta, kora će gotovo sama otpasti, samo je povucite prstima.

3. Treći način je nešto kompliciraniji, ali ćete tako najbolje sačuvati paradajz za kasniju upotrebu. Prvo zagrijte pećnicu. Prepolovite rajčice i posložite ih na lim na papir na pečenje. Pecite 12 do 15 minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Kada se ohlade, ogulite kožu, ići će lako.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.