NOVA ISTRAŽIVANJA Inteligentnije osobe ipak imaju veće šanse za nešto postići

Zanima vas jeste li pametni: Naučnici tvrde da ovih pet stvari to pokazuje

Iako nisu savršeni, testovi inteligencije zasad su najbolji način mjerenja nečije sposobnosti da racionalno razumije svijet oko sebe, pamti, razlučuje

Dž. B. / Avaz.ba

Inteligencija se formira u najranijim danima

Foto: Agencije


Inteligencija ili IQ formira se u najranijim danima pa ono s čime "završimo", teško da će se značajnije poboljšavati tokom života. Naravno, IQ nije presudan za uspjeh u životu, ali itekako je bitan faktor i inteligentnije osobe ipak imaju veće šanse za nešto postići. 

Međutim, veoma je teško tačno izmjeriti IQ, tek možemo otprilike znati gdje smo po tom pitanju. Jer, postoje razne vrste inteligencije i načina na koji se mjeri pa će nerijetko rezultati biti drugačiji. 

Ali, iako nisu savršeni, testovi inteligencije zasad su najbolji način mjerenja nečije sposobnosti da racionalno razumije svijet oko sebe, da pamti, razlučuje i posjeduje logičke vještine.

Zbog toga su naučnici uporedili koeficijent inteligencije učesnika istraživanja i veličinu njihova mozga koristeći se metodama skeniranja mozga.

Također, veličina mozga nije presudna kad govorimo o inteligenciji. Struktura mozga, a ne njegova veličina važna je za inteligenciju, objavila je skupina evropskih naučnika nakon istraživanja na 8.000 učesnika iz oktobra 2015.

Istraživanje je pokazalo i da škola, obrazovanje, roditelji i prehrana mnogo više utječu na razvoj inteligencije, nego genetski kod zapisan u nama.

A posljednja istraživanja pak tvrde da pet bitnih faktora određuje šanse da osoba ima viši koeficijent inteligencije. 

O kojim faktorima je riječ donosimo u nastavku, samo kliknite na sljedeću stranicu.

Više o temi Inteligencija

ISTRAŽIVANJA
Najstarije dijete - najinteligentnije dijete?
ZA RODITELJE
Šta će dijete biti kad poraste
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na