DUG ŽIVOT

Proslavila 106. rođendan: Jedna stvar joj je sačuvala zdravlje

Suprug joj je preminuo 1982. godine, ali i sve prijateljice i poznanice

Anđela Šoštarić proslavila 106. rođendan. PrintScreen

I. Š. / Avaz.ba

14.8.2019

Anđela Šoštarić iz Drenja Brdovečkog u Hrvatskoj nedavno je proslavila 106. rođendan. Članovi njene porodice su otkrili čemu ona duguje svoju dugovječnost.

Baka proslavila 106. rođendan. PrintScreen

- Baku zdravlje služi odlično, nema ni pritisak ni šećer i ne pije nikakve lijekove - započeo je razgovor njen unuk Ivan Šoštarić (46), koji je zajedno sa porodicom pripremao slavlje iznenađenja za baku Anđelu.  

Proslavila je 2. avgusta 106. rođendan. Ivan je kazao kako je riječ o skromnoj seoskoj ženi koja je život provela na njivi brinući o seoskom imanju. 

- Nema ona puno zemlje, nije to veliko imanje, ali imala je krave, svinje i kokoške. Uzgajala je pšenicu i kukuruz. Sve je to bilo za lične potrebe, tako da nisu ništa prodavali. Ona se bavila domaćinstvom i radom na zemlji. Imali su dva sina. Mislim da joj je život bio naporan, ali bez velikih stresova i problema s kojima se nose ljudi današnjice - nastavio je Ivan. 

Anđela čitavog života jede samo domaću hranu koju je sama uzgojila, a nije izbirljiva pa jede sve što joj skuhaju. 

- Malo slabije jede meso, više voli povrće. Inače svakog dana popije čaj ili kafu. Čaju obično dodamo malo rakije, tek toliko za miris, da nije prazan čaj. I to je sve. Nema problema s venama ni drugih zdravstvenih tegoba pa ne ide kod doktora. Inače, baka nema zube, izgubila ih je davno pa često zna da se nasmije i kaže da je znala da će doživjeti tolike godine, da bi dala da joj se izrade novi zubi davnih dana - kazao je Ivan.


Baka na proslavi rođendana. PrintScreen

Ostali članovi porodice nisu doživjeli tolike godine. Mlađi Anđelin sin je preminuo, a stariji ima više od 80 godina. Preminuo joj je i suprug 1982. godine, ali i sve poznanice i prijateljice. Ima jednog unuka i sedam praunuka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.