ZANIMLJIVO

Došla iz Afrike i na ludi kamen stala u Rudom: Vjenčali se Penine i Novak

Želi naučiti jezik

Mlada Penine Muriasi. Printscreen

Avaz.ba / BHRT

20.8.2019

Nesvakidašnja svadba ovog vikenda dogodila se u općini Rudo. Ruđanin Novak Jakovljević oženio se djevojkom iz Afrike Penine Muriasi.

Svadba je priređena prema narodnim običajima tog kraja, uz kuma i narodnu igru i pjesmu. Svi mještani Rudog, ali i okolnih gradova čuli su za tu neobičnu priču.

Upoznali su se u Keniji, odakle je mlada i rodom. Novak je bio njen gost mjesec. Nakon što se vratio u Rudo, Penine je za njim došla nekoliko dana prije svadbe.

- Jedan od uvjeta je bio da je naučim srpski jezik. Izrazila je želju da nauči srpski jezik - kazao je mladoženja za BHRT.

Iako je i u Keniji i u Bosni i Hercegovini rijetkost da se crnkinje udaju za bijelce, njih to nije spriječilo da počnu život zajedno. Planiraju završiti proceduru kako bi mlada dobila državljanstvo.

- Mi smo došli da brišemo te kulturološke razlike, gastronomske i nacionalne, da pružimo pozitivan primjer Bosni i Hercegovini kako može da se formira suživot između različitih rasa i različitih nacija - rekao je mladoženja Novak Jakovljević. 

Mlada Penina Muriasi do sada je u Rudom bila pet puta, a svidjela joj se, kako je kazala, različitost kultura.

- Sviđaju mi se ljudi, kajmak, ćevapi, rakija i drugo. Kenija je drugačija zemlja, tamo imamo mnogo životinja, divljinu, usjeve i mnogo nevjerovatnih atletičara. Jednostavno, morate da dođete da biste to doživjeli, bukvalno možete da dodirnete majmune, hranite krokodile. Trenutno razmišljamo da pokrenemo vlastiti biznis, ali u drugoj zemlji - ispričala je ona.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.